ÅSIKT

Att gå genom väggar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

LARS MIKAEL RAATTAMAA om Nina Taghavi och begärets återkomst i arkitekturen

1 av 3 | Foto: Nina Taghavi: ”Hus för en klient”.

■ ■ Skillnaden mellan Jung och Freud kan beskrivas som skillnaden mellan helg och vardag – där Jung finner en världsbild i ett behov av ursprungliga personlighetstyper och arketyper så bygger Freud sin värld i vårt begär efter små små förskjutningar av vanlighet.

Nina Taghavis Ett hus för en klient är just en sån virvelvind av vardagsliv. Vi känner igen allt: kök, trappa, bokhylla, toalett, och väggarna är raka – men allting har satts samman på besynnerliga vis. ”Man sover mellan väggarna och äter i fasaden och man kliver genom isoleringen för att komma in i rummen”, skriver hon. Och böckerna är trappan – du hade fel Borges.

Huset är ritat till en väldig liten människa och hennes dotter och allt är noggrant genomfört in i minsta detalj. Hon föreslår nya material för att göra isoleringen bekväm att gå igenom och ritar exakt hur man kan bygga väggar och golv för att det ska gå bra att leka och bada inuti. Allting är lika funktionellt och vardagligt som det är besynnerligt och fantastiskt.

■ ■ Den tyske 1800-talsarkitekten Gottfried Semper menade att grunden för arkitekturen var konstbegäret. Arkitekturen börjar i vårt begär att spegla det stora som omger oss i vår hud (i vårt hus), strecken och revorna är alltid lika men i kombinationerna ruvar fantasin. Så blir spegeln viktigare än det stora, vardagen viktigare än helgen, begäret viktigare än behovet.

För Semper var arkitekturens första element tyget. Länge fanns tanken i arkitekturen men på senare år har den sjunkit ner under horisonten och ersatts av en återgång till egentligheter och motsatspar där en urnatur motsvaras av en urstad. Men nu – när vi går genom tyget genom väggen – kanske begäret blir synligt igen. Hos Nina Taghavi ser vi ingenting annat än fantasins återkomst till den hårt hållna svenska arkitekturen.

Lars Mikael Raattamaa