Kultur

Ny ledarduo på Aftonbladet Kultur

Av: 

Niklas Bodell

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Karin Magnusson och Åsa Linderborg nya kulturchefer på Aftonbladet

Karin Magnusson och Åsa Linderborg blir nya kulturduo på Aftonbladet.
Karin Magnusson och Åsa Linderborg blir nya kulturduo på Aftonbladet.

Journalisten Karin Magnusson, 36, blir ny kulturchef på Aftonbladet.

Samtidigt utses Åsa Linderborg, 39, till biträdande kulturchef

– Det känns fantastiskt med den här ledarduon, säger Helle Klein, politisk chefredaktör.

Karin Magnusson kommer närmast från Sveriges Radio. Bland annat har hon arbetat som redaktör för Kulturnytt i P1, programledare för Kulturfredag samt Kulturnyheterna i SVT.

Hon var tidigare även programledare för kulturradioprogrammet Flipper och Gomorron Sverige i SVT.

Åsa Linderborg arbetar sedan flera år som skribent på Aftonbladets kulturredaktion och fick under förra året sitt genombrott som författare med den självbiografiska romanen "Mig äger ingen", som bland annat nominerades till Augustpriset.

”Spännande motor”

– Det känns fantastiskt med den här ledarduon. Dels för att det är två kvinnor och dels med tanke på deras olika styrkor. De kommer att komplettera varandra väldigt bra och vara en spännande motor i den förändringsprocess som nu börjar, säger Helle Klein, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Chefredaktör Jan Helin var delaktig i rekryteringsprocessen.

– Karin Magnussons kunniga journalistik om populärkultur och känsla för samtiden i kombination med Åsa Linderborg, Sveriges mest intressanta kulturskribent, är en mycket spännande kombination, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör och fortsätter:

– Håkan Jaensson och Anders Paulrud lyckades under sina drygt 20 år sätta avtryck i svensk kulturjournalistik. Nu är det dags för ett nytt steg, ett nytt avtryck. Karin Magnusson och Åsa Linderborg blir mycket viktiga i arbetet med Aftonbladets förnyelse.

”Det är en drömsits”

Både Karin Magnusson och Åsa Linderborg ser fram emot samarbetet samt att anta utmaningen att ytterligare förnya Aftonbladets kulturjournalistik.

– Jag tycker att det ska bli kul att tillsammans med Karin och den övriga redaktionen göra en smart, rolig och radikal kultursida som inte lämnar någon läsare oberörd, säger Åsa Linderborg.

– Jag tycker att det är spännande att Karin har en lång erfarenhet av kulturjournalistik inom just public service. Tillsammans med våra erfarenheter på Aftonbladet blir förhoppningsvis resultatet inte en addition utan en multiplikation. Vi ska försöka göra något som ingen annan tidigare har gjort.

Det är även Karin Magnusson inställd på.

– Jag är både stolt och glad. Jag betraktar uppdraget som ett jobb med enbart möjligheter på en redaktion som jag har respekt för, men i uppdraget ligger både förnyelse och förvaltning på samma gång. Det är väldigt spännande, säger hon.

Men känns det inte konstigt att lämna radion efter nästan 15 år?

– Jo, och jag gör det med både glädje och sorg. Mina bästa vänner och kollegor jobbar där.Radion har varit mitt universitet. Jag har verkligen skolats där, men samtidigt är jag på väg mot någonting nytt. På radion finns det faktiskt inte ett enda område inom kulturjournalistiken jag inte gjort. Det var dags att gå vidare och det är en drömsits att få göra det på Aftonbladet..

Vad är bra kulturjournalistik för dig?

– Det är ifrågasättande, humoristiskt, infallsrik och självständig, men också med en intellektuell hederlighet.

Är det så man gör 2000-talets nya kulturjournalistik?

– Ja, det tycker jag.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!