Kultur

Hoppas Bildts tid som utrikesminister är förbi

Av: 

Torsten Kälvemark

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Sällan har Sveriges chefsdiplomat haft ett så vacklande omdöme

Kommer Carl Bildts tid som utrikesminister snart att vara förbi? Man får hoppas det för Sveriges skull. För sällan har väl vårt land haft en chefsdiplomat med ett så vacklande omdöme och en så bristande känsla för utrikespolitikens kollektiva förankring.

Om vi bortser från hans förflutna före ministertiden – stödet för den katastrofala Irakinvasionen och för tvivelaktiga oljeaffärer - så har hans politiska verksamhet under senare år kantats av pinsamheter.

Medan hela det demokratiska Sverige (inklusive moderaterna) stått upp emot nyfascismen i Svenskarnas parti har Carl Bildt förklarat att deras ukrainska systerparti Svoboda utgörs av ”goda demokrater”. Hans ensidiga ställningstaganden under det senaste halvåret har fått många balanserade kollegor på den europeiska scenen att höja på ögonbrynen. Långt innan han kollat fakta har han med twittermeddelanden fördelat skuld och ansvar.

Med sin privatiserade utrikespolitik har Bildt varit en i Washington välkommen samtalspartner. I USA:s strategiska tänkande, där Georgien, Moldavien och Ukraina genom små men säkra steg skulle föras närmare Nato, hittade man stöd i den EU-politik som innebar att just Ukraina förra hösten tvingades välja mellan EU och Ryssland i stället för att kunna förhandla om sin egen väg mellan öst och väst. Det tvånget är en viktig bakgrund för att förstå det tragiska som sedan hänt.

Och så har vi Georgien och de kontakter mellan regimen Saakasjvili och PR-byrån Kreab som Aftonbladet nu avslöjat. Även om Bildt inte var ordförande för Kreab när de ekonomiska transaktionerna genomfördes så är det uppenbart att det var hans kontaktnät med en korrupt regim som möjliggjorde det lukrativa uppdraget. Men Bildt förnekar som vanligt all beröring med det som skett.

När den grävande tidskriften Scoop nyligen ägnade ett specialnummer åt vår utrikesminister illustrerade man hans svarsteknik med ett fingerat exempel:

Reporter till Bildt: ”Ditt tåg var tydligen försenat”.

Bildt: ”Det var inte mitt tåg, det var SJ:s”.

Så talar en såphal diplomat.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!