Varnar för Sverigedemokraterna – med ny databas

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jimmie Åkesson, partiledare.
Jimmie Åkesson, partiledare.

Förbud i skolan mot ”religiös” mat, slöjor och lov på muslimska högtider och krav på att man borde räkna ut ”invandringens kostnader”. Sådana idéer driver sverigedemokraterna i landets kommuner. Det berättar aktivisten Johan Lindman, som i lördags föreläste för ett 30-tal antirasister på aktivitetshuset Utkanten i Malmö.

Han har gjort vad ingen annan orkat: läst samtliga kommunala motioner som SD lagt fram sedan 1991. Hans herkulesjobb förvandlas nu till en sökbar databas, www.sverigedemokratin.se, till allmänhetens fromma.

Var redo, är Lindmans besked: dessa krav dyker snart upp i en kommun nära dig. Många av motionerna är nämligen avskrivna från varandra.

Den verkliga klassikern är förslaget om folkomröstning om flyktingmottagande, som lagts fram i 30 kommuner. Originalmanus skrevs 1991 i Höör. Författare var ett av SD:s dåvarande sjärnskott som för övrigt mest är känd för att ha hoppat av till Nationalsocialistisk Front och smygplåtats i naziuniform.

Så långt är det trots allt enkelt för motståndarna: bara att rösta ner det islamofoba skräpet.

Värre är de ”vanliga” kommunala motionerna. Det händer ju till exempel att någon sverigedemokrat har ett bra förslag på hur en cykelbana ska dras.

Att motsätta sig sådant blir lätt lite löjligt. Det är svårt att rasa mot främlingsfientliga cykelbanor.

Å andra sidan är det nog bättre med lite löjlig beröringsskräck, än att ge Jimmie Åkessons kamrater vad de hetast åstundar: den demokratiska legitimitet som ska överskugga partiets rötter i Bevara Sverige Svenskt.

Petter Larsson

Publicerad: