Kultur

Sandlund opererar Strindberg

Av: 

Jon Asp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Jon Asp ser en originell och snygg ”Fröken Julie”

Ur Fia-Stina Sandlunds film ”She's wild again tonight”.
Ur Fia-Stina Sandlunds film ”She's wild again tonight”.

”She’s wild again tonight” är en replik både ur och av Fröken Julie, modernt snittad från Strindbergs tragedi. Fia-Stina Sandlund har tidigare gjort ett par filmer med och om Alexandra Dahlström. Men med She’s wild again tonight växlar hon upp väsentligt. Till en vitmålad källarlokal i New York skickar hon Gustaf Norén, Shima Niavarani och en manlig köksa, för att dissekera Fröken Julie och konstnärsmyten. Bordet är dukat, med viltsvinskorv och ändamålsenlig genuslitteratur, men regissören uteblir.

Så inleds mötet mellan ”Shimshim” och ”Gurra”, ett underbarn och en fallen stjärna. Han är trött på jeans- och t-shirtsbranschen, på rockers som förväxlar whisky och Österlen med äkthet. Han vill hellre spela olika roller i olika världar, växla kontinenter och älskare. I hennes självklarhet exponerar han sina sår; Borlänges arbetarklasshjälte mot belevad persisk aristokrati.

Innan hon, liksom Julie, kärar ner sig i traumatiserad pöbel, för att senare i missmod blotta sitt eget geni – från teaterapans ego till flyktingbarnets sob stories – såväl som den ”manliga feministen”.

Det är hyfsat originellt och snyggt iscensatt om oavhängigt livsbagage och destruktiv narcissism. Aktörerna lånar lagom från sina biografiska legender. Att Niavarani skulle kunna axla sin roll var väntat. Mer förvånande är att Norén – ännu en popstjärna i filmen – gör det med den äran.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fröken Julie

Gustaf Norén

Shima Niavarani

Film