Gammelvänstern skyller på bögarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Erik Wijk sätter punkt i debatten om homofobi

Erik Wijk, debattör.
Erik Wijk, debattör.

Både Malinowski på 1920-talet och Myrdal på 2010-talet tror att slutna enkönade miljöer skapar homosexualitet. Malinowski må vara förlåten men att en vaken nutidsmänniska uttalar sig på tvärs mot modern forskning (som vägrar förenkla men ändå lägger stark tonvikt vid en biologiskt, eller i mycket tidig ålder, grundad läggning) är rent genant.

En forskningsrapport från i år konstaterar att de homofoba brukar betona de sociala faktorerna, ja, rentav ser homosexualitet som socialt smittsam.

När homofobin är stark landar den således i paranoia, vilket bekräftas av Myrdals slutsats om de homosexuella: ”De får gärna ha sitt eget sorts liv och plats för sina utlösningar. Men om de kräver att få ta hela det allmänna utrymmet då blir det konflikter.”

Myrdal ser därtill hela hbtq-rörelsen som stöttad och utnyttjad av amerikanska intressen eftersom den hjälper till att upprätthålla amerikansk världsdominans …

För min poäng är orsaken till homosexualitet ovidkommande  – eftersom jämlikhet måste gälla alla. Ja, även Myrdal är i sin påtagliga okunnighet, förvirring och paranoia ointressant. Men i mildare form – i sin typiskhet – är Myrdal ändå viktig att förstå sig på.

Han förtydligar gammelvänsterns oförmåga att ta till sig feminismens, antirasismens och hbtq-rörelsens rön och landvinningar. I stället för att i alla lägen stå upp för jämlikhet och mot allt slags förtryck blir gammelvänstern osäker och fientlig mot allt det nya (nåja) och alla de nya (hm). Då måste det till antingen-eller-blockeringar och fantasier om att de nya och fördjupande synsätten i själva verket vill distrahera och förstöra.

Då är det plötsligt inte nyliberalismens utslagnings- och splittringsmekanismer, inte supermakternas kapplöpning och kapprustning, inte socialdemokratins högervridning eller fackens toppstyrning som bekymrar. Nej, vänsterns nederlag är då bögarnas fel (eller insätt valfri grupp) – tralala!

Och på detta vis vill gammelvänstern ena och bredda vänstern.

Erik Wijk

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN