Rappkäftad stjärna man vill bli vän med

Phoebe Waller-Bridge är ett komiskt geni – och en utmärkt poddgäst

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Phoebe Waller-Bridge
Phoebe Waller-Bridge

Det finns vänner du har nytta av, vänner du gör onyttiga saker ihop med (festar) och vänner som du på riktigt inspireras av.

Det säger regissören Vicky Jones i den brittiska podden Guilt+shames avsnitt om vänskap från i mars förra året. Podcasten, som hon har tillsammans med komikerna Gabriel Bisset-Smith och Robert Cawsey, rotar i våra skamligaste stunder som människor, det kan till exempel handla om penisar, sociala medier, fåfänga eller alkohol.

Men just detta avsnitt handlar om vänskap, hur nära vi egentligen är våra vänner och hur det känns att inte ha några.

Känner våra vänner oss bättre än våra partners gör? Hur ofta ska man höra av sig och måste man tålmodigt lyssna på alla sina polares problem?

Frågeställningarna kan låta Kamratposten-aktiga, men i den här podden tar de oss till Londons lyxigaste sexbutik, källarteatrar och frilanskontor för några av Storbritanniens största komiker. Vänskapsavsnittets inbjudna gäst lyfter avsnittet ordentligt. ­Phoebe Waller-Bridge är inte bara en av humorgenrens hetaste just nu, hon är också Vicky Jones bästa vän. 2013 regisserade Vicky Jones en liten pjäs som hette Fleabag, som sedermera blev en populär och hyllad serie i två säsonger, av och med Phoebe Waller-Bridge. 

På 1990-talet hade jag väl kallat henne för min husgud, på 2010-talet för ett geni. Hon är allt detta. Med en rappkäftad humor som är varm, till skillnad från till exempel Ricky Gervais häcklande av kändisarna på Golden globe-galan härförleden.

Phoebe Waller-Bridge känns också som en konstnär som vänder ut och in på sig själv, vilket gör henne till en utmärkt poddgäst.

Det är bara att erkänna att jag hittade hit tack vare att söka på hennes namn i podcast-appen och klickade igång podden med hopp om att få svar på frågan: Hur blir man vän med Phoebe-Waller Bridge? Svar: Man jobbar med henne.

I väntan på en comedy-karriär i London får jag inspireras på avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.