”Ja, om inte börsen kraschar”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Svar direkt från Dan Josefsson

■ ■ Det är omdiskuterat huruvida börsens värde i längden kan växa mer än den övriga samhällsekonomin. Men även om framtidens värdetillväxt på börsen blir lika stor som under de senaste hundra åren så hjälper det oss inte. Det går ju inte att handla mat för genomsnitt. Vi behöver pengar i handen just när vi ska gå i pension. Om börsen då kollapsat så försvinner våra pensionspengar.

Det är riktigt att börsen brukar återhämta sig efter en krasch och att genomsnittstillväxten trots återkommande börskrascher kan se bra ut över hundra år. Men det hjälper inte de generationer svenskar som måste gå i pension efter det att en krasch raderat ut stora delar av deras PPM-pengar.

Ålderdomen kan inte skjutas upp i väntan på att börsen återhämtar sig, ett faktum som konstruktörerna av "världens bästa pensionssystem" tycks ha förbisett.

Nästa gång Bo Könberg läser en rapport om imponerande börsuppgångar i det långa loppet bör han minnas nationalekonomen John Maynard Keynes ord: "I det långa loppet är vi alla döda."

Dan Josefsson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.