ÅSIKT

NEJ!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

EDUARDO GALEANO: Den här gången vill mänskligheten stoppa ett krig som kan ta död på den

Planetens president har tillkännagett sitt nästa brott, i Guds och demokratins namn. Han skymfar därmed Gud. Och han skymfar även demokratin, som knappt har kunnat överleva de diktaturer som USA har sått runtom i världen under mer än ett århundrade.

Bushadministrationen, som i praktiken snarare är en oljeledning än en regering, behöver ta över världens näst största oljereserver, som ligger under Irak. Den behöver visa upp vapenindustrins senaste modeller på slagfältet. Och den måste rättfärdiga den enorma ökning av de militära utgifterna som blir resultatet.

Detta är vad det handlar om. Allt annat är svepskäl. Och svepskälen för detta kommande blodbad är en förolämpning mot vår intelligens. Det enda land som har använt kärnvapen mot en civilbefolkning, det land som förintade Hiroshima och Nagasaki med atombomber, försöker nu övertyga världen om att Irak utgör ett hot mot mänskligheten. Om president Bush älskar mänskligheten så högt och verkligen vill ta sig an det största hotet mot mänskligheten, varför bombar han då inte sitt eget land i stället för att planera ytterligare en utrotningskampanj mot oskyldiga människor.

Enorma demonstrationer kommer att dra fram genom världens gator den 15 februari. Mänskligheten är trött på att utnyttjas som alibi av mördare. Och trött på att sörja sina döda i slutet av varje krig. Den här gången vill mänskligheten stoppa ett krig som kan ta död på den.

Eduardo Galeano , [email protected] ([email protected])