ÅSIKT

Så blev Reepalus fjäder en ondskefull höna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: ulf höjer
JAGAD Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) är utsatt för en medial hetsjakt, skriver Petter Larsson.
KULTUR

INPASSET Att anmälningarna av hatbrott mot judar ökade rejält i Malmö under 2009 är en kraftfull signal om att mer måste göras för att förebygga och beivra antisemitismen i staden.

Men den debatt som rasat de senaste veckorna – med Svante Weylers inlägg i radions God Morgon Världen som ohotat lågvattenmärke – har tyvärr handlat mycket lite om detta och mer om att försöka måla ut Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) som, om inte antisemit, så något slags medlöpare.

Det sker på löjligt svaga grunder. Visst, jag reagerade själv på det famösa jämställandet av antisemitism och sionism. Men lyssnar man på den intervju som startade debatten, äntligen offentliggjord av Skånska Dagbladet i förra veckan, så är kärnbudskapet att kommunen tar rasism och motsättningar mellan folkgrupper på allvar. Det Reepalu försöker göra är att undvika att reducera rasism till bara antisemitism.

Han säger också att det varit bättre om judiska församlingen hade tagit avstånd från de israeliska övergreppen i Gaza, i stället för att ordna en proisraelisk demonstration mitt under brinnande krig. I nästa andetag att han önskat att muslimska företrädare ”tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten.”

Krävs det inte en rätt så illvillig läsning för att här se annat än ett välment försök att mildra motsättningarna i staden?

Men har man ingen fiende, så får man skapa en. Det har skett via en sällsynt uppblåst medial hetsjakt, som, gissar jag, har sitt ursprung i Reepalus tydliga ställningstagande mot Israels massaker i Gaza.

Borgerlighetens notoriska oförmåga att skilja israelkritik från antisemitism – inte alltid enkelt – journalistikens sökande efter konflikter och enskilda debattörers oansvariga bruk av spektakulära kopplingar till förintelsen har samverkat i att konstruera en ondskefull höna av en ganska oförarglig fjäder.

Tyvärr har det också inneburit att den långt viktigare frågan om hur olika grupper ska kunna samexistera fredligt i Malmö hamnat i skymundan.

Petter Larsson