Spretig biennal

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Tunnelseende” är temat på norska konstfestivalen Momentum

1 av 3 | Foto: Vegard Kleven
Joanna Lombard, Orbital Re-enactments, 2010

Årets upplaga av den nordiska biennalen Momentum i Moss i Norge, kretsar kring tunnelseende som socialt och kulturellt fenomen.

Dagens nätverkstillvaro skapar förutsättningar för användare att skärma av det som motsäger den egna världsbilden, vilket gör nätet till en grogrund för åsiktsreservat eller rent av fanatism. Denna diskussion är välbekant, utan att för den skull kännas uttömd eller passé. Dessvärre har curatorerna Jonatan Habib Engqvist, Stefanie Hessler, Birta Gudjonsdottir och Toke Lykkeberg inte i någon större utsträckning lyckats realisera ämnet i utställningen.

Som brukligt äger Momentum rum på konsthallen i Moss, samt på det lilla galleriet F15, beläget i en lantlig idyll strax utanför staden. Man har satsat hårt på biennalens kringmaterial, eller verk som tangerar en sådan funktion, som en speciellt framtagen parfym av norska Sissel Tolaas som medföljer katalogen, och ett soundtrack av den svenska ­artisten Zhala som kan höras på olika platser i utställningen. Under våren har man också låtit trailers av den amerikanska konstnären Edward Shenk göra reklam för biennalen i sociala medier.

Utställningen inleds med ett verk av Fujiko Nakaya, som fyller det första, hangarliknande rummet med vit rök. Därefter har konsten fördelats på två våningar gör att ­verken sinsemellan ofta framstår som märkligt ­inaktiva i utställningen.

Ett av få verk som förmår tala av egen kraft är Joanna Lombards fyrdelade video­installation, som visar barn och vuxna i olika gränsöverskridande konstellationer. Filmerna utgår från Lombards egen uppväxt i ett kollektivboende på 70-talet, och förenas av en roterande kamerarörelse och av ett provocerande innehåll som ställer ­lekande barn mot vuxnas sexuella praktiker.

Aktörerna kan förvisso ­beskrivas som tunnelseende, men här placeras konsten i relation till politiska frihetsprojekt och föreställningar om gemenskap som på ett angeläget vis sträcker sig både bakåt och framåt i tiden.

Konst

Momentum: Tunnel vision

Konsthallen och Galleri F15, Moss, Norge

T o m 27 september

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN