Galen rasistanmälan mot Pride

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En person med blackface-sminkning deltog i Prideparaden i Stockholm i lördags. Afrosvenskarnas riksförbund har därför polisanmält inte bara den här okända personen, utan även Pridefestivalens ledning för hets mot folkgrupp.

Det måste vara årets minst genomtänkta anmälan, mer avsedd, antagligen, att väcka uppmärksamhet än att tas på allvar.

För det första verkar det oklart om det verkligen var en blackface-sminkning eller om det rörde sig om något slags piratkostymering. Men de stora problemen är två andra. För att bli fälld för hets mot folkgrupp krävs att brottet begås med uppsåt att hota eller uttrycka missaktning för en speciell grupp. Prideledningen skulle alltså avsiktligt ha placerat en person med blackface-sminkning i tåget med uppgift att kränka svarta.

Upp med handen alla som tror att det är sant.

Att man inte haft detta syfte understryks ytterligare av att Prideledningen omedelbart gick ut och beklagade det inträffade. Mediemässigt är det begripligt, klart de inte vill förknippas med rasism. Men samtidigt är det principiellt lite märkligt, eftersom de genom sitt beklagande själva antyder att de faktiskt har ett ansvar. Det har de inte. För det riktigt feltänkta med anmälan är att det här handlar om en stor öppen demonstration, där vem som helst är välkommen att ansluta sig. Arrangörerna kan naturligtvis inte svara för vad en enskild demonstrant bland 50 000 personer tar sig för. Vore det så, skulle det inte längre gå att arrangera demonstrationer i det här landet över huvudtaget. Ingen skulle våga.

Det kan väl inte ens Afrosvenskarnas riksförbund önska sig.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.