Estelle - en fredssymbol

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ship to Gazas fartyg har samma namn som prinsessan

”Estelle”, nyligen köpt av Ship to Gaza-organisationen. Foto Ship to Gaza
”Estelle”, nyligen köpt av Ship to Gaza-organisationen. Foto Ship to Gaza

Den lilla svenska prinsessan Estelle kliver nu helt ovetande in i hetluften innan hon ens hunnit bli döpt.

”Estelle” heter nämligen det finska segelfartyg som Ship to ­Gaza just har köpt. Ship to Gaza är icke-våldsorganisationen som verkar för att visa solidaritet med de 1,6 miljoner illegalt instängda  palestinierna i Gaza och bidra till att den israeliska blockaden av Gaza upphör.

Att fartyget heter Estelle är ingen slump.

Estelle ska den nyfödda svenska prinsessan förstås främst heta eftersom hennes föräldrar tycker om namnet, men uppenbarligen också för att minna om kunga­husets nära släkting fredsmäklaren Folke Bernadotte, mördad i sin gärning, gift med Estelle. 

FN-representanten Folke Bernadotte försökte vid tiden för Israels tillblivelse skapa en rättvis och rimlig lösning vid uppdelningen av Palestina, så att judar och palestinier kunde leva tillsammans med Jerusalem som en gemensam stad.

Dock hade mäktiga judiska intressen större mål. Den 17 september 1948 dödades därför Folke Bernadotte av judiska terrorister i ett attentat i Jerusalem.

Yitzhak Shamir hette en av de tre i den så kallade Stern-ligan som beslutade att Bernadotte skulle mördas. Shamir blev senare Israels premiärminister.

Det vore stort om den lilla prinsessan Estelle på minsta vis med bara sitt namn i en sann icke-våldsaktion kan få fler att inse det självklara, att det är lika fruktansvärt att nu stänga in palestinier i Gaza, som det en gång var att stänga in judar i getton.

Anders Hasselbohm

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.