ÅSIKT

Högertrollet som växte i solen avgår

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Pia Kjaersgaards sorti en lättnad för de flesta

Foto: Pia Kjersgaaard avgår. Foto: Krister Hansson

Politik handlar om känslor och alla älskar en underdog.

Ingen visste det bättre än Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersgaard. Slagfärdig, drastisk, ofta underskattad av motståndare som fastnat i mittenpolitikens grå kompromisser, förvandlade hon Mogens Glistrups gamla skämtparti till en av Europas mest framgångsrika högerpopulistiska rörelser.

Under ett decennium bytte hon stöd åt borgerliga skattesänkningar och avregleringar mot en allt hårdare invandrings- och integrationspolitik. Men framförallt påverkade hon, med god draghjälp av villiga medier och amerikanska bombkrig, det politiska klimatet. Alla andra partier – rödgröna Enhedslistan undantagen – kapitulerade mer eller mindre för idén att invandrare, och i synnerhet muslimer, är ett stort problem som måste mötas med hårda tag. Danmakt blev en fästning mot de fremmede, och ett praktexempel på hur ett samhälle kan förändras om man går ytterhögern till mötes. Man släppte fram trollet i solskenet. Det sprack inte, utan råflabbade och växte.

I valet i höstas backade DF för första gången, eftersom den ekonomiska krisen – inte invandringspolitiken – dominerade valrörelsen. Man förlorade den drömsits som stödparti åt regeringen, som gjorde det möjligt att ha verklig politisk makt och samtidigt kunna hetsa mot eliten.

Kanske hörde Kjaersgaard redan då klockan klämta.

Att hon nu avgår är en stor förlust för den europeiska högerpopulismen.

Och en stor lättnad för alla oss andra – även om det kommer att ta åratal att vrida Danmark rätt igen.