ÅSIKT

Kiev förbjuder Ukrainas kommunistparti

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avMartin Aagård

KULTUR

Fick 13 procent i förra valet

Foto: AP / EFREM LUKATSKY
Petro Simonenko, ledare för Ukrainas kommunistparti.

Bara några timmar innan Ukrainas premiärminister Jatsenjuk igår avgick förbjöds Ukrainas kommunist­parti - ett parti som fick 13 procent i förra valet.

Beslutet fattades i parlamentet under sedvanligt slagsmål. ­Motiveringen var att partiledaren Petro Simonenko, en lätt konspirationsteoretisk herre från ­Donetsk, vägrat stödja ”antiterrorist­operationen” i östra Ukraina.

Det ukrainska kommunistpartiet har förföljts länge. Simonenko har attackerats med baseballträn, ­deras kontor i Kiev ockuperades av fascistpartiet Svoboda under Majdanupproret och flera andra kontor i landet har förstörts.

Som kommunistpartier brukar göra när de förbjuds (till exempel i Tyskland 1933) kommer de med all säkerhet fortsätta som en ­underjordisk organisation.

Beslutet öppnar dock möjligheten att förbjuda fler ukrainska partier. En av de drivande i frågan, den populäre högerextreme krigs­herren och parlamentarikern Oleh Ljasko, har tidigare motionerat om att han också vill förbjuda­ Regionernas parti.

Samtidigt innebär regerings­krisen att ett nyval kan komma väldigt snart. Med liberaler på reträtt och förbjudna kommunister ser möjligheterna goda ut för Ljasjkos parti som nu leder ­opionionsundersökningarna.

Hittills är det bara EU-parlamentets vänstergrupp som har protesterat mot beslutet: ”Alla partier och organisationer som kritiserar regeringen måste vara fria att agera utan restriktioner och utan kränkingar” skriver de i ett uttalande.

Den som inte håller med om det är en fiende till demokratin.