Kultur

Miljonregn över essäer

Av: 

Ulrika Stahre

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Pengafond ökar skribenters chans till publicering

Efter decennier av tröskande och ibland tröstlös kamp har nu en essäfond inrättats av Västra Götalandsregionen.

En essäfond? Ja, en pott pengar, en miljon närmare bestämt, som skribenter och kulturtidskrifter (för det är bara i tidskrifter essäer värda namnet kan publiceras) söker tillsammans. Pengar som ger oceaner av arbetsro jämfört med det gängse låga arvodet - pengar som kan vitalisera hela branschen om tillräckligt många tänker långt och stort.

Kulturtidskriftsstödet blev synligt i vintras när det plötsligt skulle skäras bort. Då blev det också tydligt att marginalerna är obefintliga när statens kaka ska delas av allt fler och att tidskrifterna har fler vänner i nöden än prenumeranter. Det är pengar som fattas - som vanligt svårt att få bäring i en verksamhet som kallas smal. Därför är det självklart ett glädjande tillskott som regionen kommer med. Och förstås typiskt att det händer just där: starka tidskrifter som Ord & Bild, Glänta och Paletten och en infrastruktur som heter Nätverkstan. Det är de sistnämnda som ska sköta fondens utdelningar.

Essäfonden innebär också något av en demokratisering, för den gör att det inte är självklart att endast den som redan är försörjd kan skriva och publicera sig. Fonden garanterar en möjlig mångfald, så hatten av för Västra Götalandsregionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!