Obama – en riktigt tuff förhandlare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

I en färsk studie har forskare räknat dödsfall i behandlingsbara åkommor som infektioner, cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar i olika länder. Resultat: om sjukvården i USA varit lika bra som i de tre främsta länderna, hade den kunnat rädda ytterligare 101 000 människoliv varje år.

President Obama kan utan vidare spendera ytterligare ett antal hundra miljarder dollar på krigen i Afghanistan och Irak, men när det gäller den omtalade reformen av landets sällsynt kostsamma och ineffektiva sjukvårdssystem händer knappt ett jota.

Journalisten Greg Palast skriver om presidentens djärva försök att få stopp på de skenande läkemedelskostnaderna. I somras kungjorde Barack Obama att han i hårda förhandlingar med läkemedelsbolagen förmått dem att skära ner sina priser med 80 miljarder dollar de kommande tio åren.

Mycket pengar? Tja, Palast utförde den räkneoperation andra kommentatorer inte mäktade med. Han dividerade de åttio ­miljarderna med de tidigare beräknade kostnaderna för läkemedel framöver, 3 600 miljarder. Resultat: 2 procent! Bolagen lovade alltså att sänka priserna, eller rättare sagt att hålla tillbaka prisökningarna, med en summa motsvarande två hundradelar av de totala kostnaderna.

Vad fick de i utbyte? Ett löfte från presidenten om att inte nyttja Medicare, den offentliga sjukförsäkringen för äldre, till att pressa läkemedelspriserna. Samt en försäkran om att vallöftet om en öppning för billigare mediciner från Kanada skulle annulleras.

På andra håll har sådana metoder gett besparingar på 35–55 procent.

”Åh, tack Barack!”, skriver Palast. ”Du körde verkligen hårt med de ­stora pojkarna. Du hindrade de där drogkungarna från att råna oss ­inpå bara skinnet. Två procent. Cool!”

Mikael Nyberg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.