Kultur

Järnladyn har sopat klart

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg om mediemakthavaren Gunilla Herlitz

I går kom beskedet att Gunilla Herlitz slutar som VD för Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri.

Hur ska denna, en av Sveriges största makthavare, utvärderas?

Herlitz tog över en tidningsflora med svåra ekonomiska problem, när hon lämnar går DN med 100 miljoner i vinst. Det har varit möjligt tack vare hidösa nedskärningar i personalstyrkan.

Vid varje nytt stålbad har Herlitz stärkt sitt kommando över tidningarna, till priset av redaktörskraften. Ur ett ekonomiskt perspektiv har det naturligtvis varit lönsamt med svaga redaktörer, men publicistiskt har man lidit förluster.
 

Om Herlitz har varit duktig med att sopa med kvasten har hon varit rent av katastrofal på det digitala. Att Expressen ryckt upp sig rejält är Thomas Mattssons förtjänst, men DN står illa rustat att möta den digitala utvecklingen.

Till hennes eftermäle måste man också nämna tystnadskulturen; det finns inte längre nån opposition – internt eller i spalterna – mot Bonniers.

Det är alltid svårt se helt sakligt på nån som tvingats hålla i rodret när havet stormar, medievärlden är ju turbulent, men Gunilla Herlitz har knappast lämnat nåt konstruktivt eller kreativt efter sig.

Vad jag tror att man kommer minnas av denna Järnlady, är hur hon kvitterade ut en bonus på 19 miljoner i samma veva som DN skar ner personalen med 80 personer. Det var signifikant för både vår tid och för hur hon jobbar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gunilla Herlitz

Dagens Nyheter

Expressen

Dagens Industri