Riv sjukhusen också – då slipper vi de sjuka

Socialdemokraternas nya förslag stinker klasspolitik

”Vem visste att lösningen på bostadsfrågan bara var en professor i Rinkeby bort? När arbetarklassen nu i ett trollslag upphört att finnas kan Socialdemokraterna inte längre beskyllas för sin klasspolitik”, skriver Elina Pahnke.

Socialdemokraterna har kommit på en lösning på bostadsproblemet.

Hyresgäster har för andra året i rad fått hosta upp den största hyreshöjningen på över trettio år, och snart finns inte längre några bostäder till ett överkomligt pris. Allmännyttan har till stor del sålts ut och förvandlats till privata investeringsmöjligheter. Nu finns bara ett fåtal platser kvar där arbetarklassen har råd att bo.

– Någonting måste göras, säger Socialdemokraternas Lawen Redar till SVT.


Hon berättar sedan om partiets senaste snilleblixt: Riv skiten! En strålande klasspolitik – i stället för att lösa bostadsproblemet löser hon människoproblemet. Eliminera arbetarklassen, pulvrisera deras privilegierade krav på tak över huvudet, låt finanskapitalet bygga lukrativa bostäder där de som redan har någonstans att bo kan bo och beskyll sedan de medellösa för sin egen situation. Lawen Redar utvecklar sin tanke – inkomstkrav i nybyggnationerna, och så kan man ”ge förtur till människor med akademisk utbildning”.

Vem visste att lösningen på bostadsfrågan bara var en professor i Rinkeby bort? När arbetarklassen nu i ett trollslag upphört att finnas kan Socialdemokraterna inte längre beskyllas för sin klasspolitik.

Ett genidrag så övertygade att det snart kommer att exporteras till andra länder. När de frågar om den svenska framgångssagan kommer de att presenteras med följande recept: sälj ut alla attraktiva adresser så att bara de bemedlade kan bo där. Men behåll några områden som ni överger, dit arbetarklassen kan flytta.


Beskyll sedan samma människor för att dessa områden är eftersatta. Uppfinn nya ord som döljer politikernas inblandning i saken. Varför inte kalla platserna ”utsatta”, eller hänvisa till ”utanförskapsområden”? Se till att understryka de boendes egen skuld genom att hitta på namn för dem också – gärna benämningar som får oss att förstå hur omoraliska de är; ”antisociala”, kanske, eller varför inte ”gängkriminella”. Det är lagom luddigt och kan appliceras på lite vad som helst.

Vid det här laget har alla glömt bort vem som är byggherre och vilka som tar de politiska besluten. Då är det bara att gå in och radera bort varje minne av att någon någonsin haft råd att bo här. Lawen Redan och hennes partikolleger har ytterligare adresser att välja på. Där kan de flytta in och fundera ut nästa snilleblixt. Varför inte riva sjukhusen också? Då slipper vi ju de sjuka!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.