Podden som gör ett litet kommunhus spännande

”Skuggland” handlar om svindleri, stulna miljoner och en försvunnen socialsekreterare

Publicerad 2021-12-03

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kan en historia om ett kommunhus från 60-talet i skånska Perstorp vara rafflande?

Ja, om den som i poddserien ”Skugglands” första säsong innehåller svindleri, 20 miljoner stulna kronor och en försvunnen socialsekreterare.

Hösten 1999 kliver en nyanställd socialsekreterare in i det röda kommunhuset på torget i Skånes minsta kommun Perstorp. Han är trevlig, prydlig och välklädd. Medarbetarna uppfattar honom som en kul och kompetent men lite hemlig kollega. Han berättar inte mycket om sitt privatliv.

Flera år senare, i maj 2003, drabbas kommunhuset av en mystisk vattenläcka. Någon verkar ha brutit sig in och samtidigt ställt om spänningen till kontorets alla datorer. Händelsen blir en stor nyhet på orten. Förvirringen bland de boende är total, varför skulle någon vilja göra så?

Det Perstorpsinvånarna inte vet är att inbrottet är avslutningen på ett flera år långt bedrägeri, planerat och genomfört innanför husets väggar.

I ”Skuggland” intervjuar journalisten Mårten Trofast socialsekreterarens kollegor, chefer och andra Perstorpsbor för att skildra det osannolika händelseförloppet för snart 20 år sedan. Hur lyckades en medarbetare svindla kommunen på miljonbelopp i flera år? Och vad var det som till sist avslöjade honom?

Det är en berättelse om en gammal bruksort som inte längre har ett bruk, där en stor del av invånarna går på bidrag och ett samhälle där livet fram tills nu mest bara pågått. Som socialsekreteraren Karin Cohen uttrycker det i ett av samtalen: Det blir något slags vakuum när det som en gång fick en kommun att blomstra inte längre finns kvar.

Det är samtidigt en historia om medarbetare som fortfarande, 20 år senare, skäms för att de var så naiva och lät sig luras.

I de två avsnitt som släppts hittills lyckas ”Skuggland” förvandla gråa kommunkorridorer i en sömnig småstad till en scen för ett bisarrt och osannolikt drama.

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.