Kultur

Domen är ett angrepp på pressfriheten

Skamligt och farligt om Julian Assange utlämnas till USA

Av: 

Eric Rosén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

På fredagen kom beskedet att en brittisk domstol ger klartecken till ett utlämnande av Julian Assange. I USA riskerar han upp till 175 års fängelse för brott mot spionerilagstiftningen och för olaga dataintrång.

Därmed går domstolen emot ett tidigare beslut om att Assanges dåliga hälsa sätter stopp för en utlämning. Och även om hänvisningen till hälsoskäl är nog så legitim är det inte det som är grundfrågan här.

Det svenska Journalistförbundet, Amnesty, Human Rights Watch och en lång rad experter har tidigare varnat för vad en utlämning av Assange kan innebära för den fria pressen och den oberoende journalistikens kraft. Freedom of the press associations Trevor Timm formulerade det såhär 2019: Åtalet ”kriminaliserar många vanliga typer av interaktioner mellan journalister och deras källor, kontakter som reportrar är beroende av hela tiden”.

Om Julian Assange utlämnas och döms för att ha publicerat sanningar om en amerikansk massaker på civila får det konsekvenser för visselblåsare – och för de medier som bereder utrymme för dem – världen över.

Det kan och kommer långsiktigt troligen att leda till en mindre informerad allmänhet, som får veta mindre om förbrytelser och grova brott begångna av makten än de annars skulle.

Rebecca Vincent, på Reportrar utan gränser, kommenterar domslutet på twitter: "Detta är en fullständigt skamlig utveckling som har skrämmande konsekvenser inte bara för Assanges mentala hälsa, utan också för journalistik och pressfrihet runt om i världen."

Även denna dom väntas överklagas. Går även nästa instans emot Julian Assange är det mer än ett personligt nederlag för honom. Det är ett betydande angrepp på pressfriheten som kraftigt försvårar mediers möjligheter att avslöja obekväma sanningar.

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Om Assange fälls är pressfriheten hotad

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Julian Assange

Human Rights Watch

USA

Pressfrihet

Journalistik

Reportrar utan gränser

Visselblåsare