Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

I klubben där fotbollen är mer än bara en sport

BBC:s ”Everton – nothing will be the same” är en riktig guldklimp

BBC:s poddserie ”Everton – nothing will be the same” får man följa den anrika fotbollsklubben under en skakig säsong.

Efter den monumentala succén med Netflix-serien ”Sunderland til I die” har det gått inflation i dokumentärserier som tar oss in bakom kulisserna hos olika fotbollslag. Många är hårt mallade, där en stor del av tiden används till slow motion-montage, drönarbilder och pompös ljudbanksmusik.

Men det finns också guldklimpar. BBC:s ”Everton – nothing will be the same” är det första ljudformat i genren jag hittat och genast har vi skalat bort allt det lull lull som streamingtjänsterna älskar att späda ut sina produktioner med. Kvar blir en röster från en klubb i kris, under en säsong där det otänkbara under perioder såg ut att kunna bli verklighet.


Everton är en av världens äldsta fotbollsföreningar med en historia som går tillbaka till 1878. Precis som i många engelska städer, inte minst i norr, är klubben mycket mer än ett fotbollslag. Den är en helt central pusselbit i själen för många i Liverpool, och för en del mer än så. I kvarteren runt hemmaarenan Goodison Park lever en tredjedel av alla barn i fattigdom. Klubbens sociala verksamheter med insamling av mat, gratis skolor och fritidsaktiviteter är för de barnen livsviktiga.

På planen går det tungt och det skickar svallvågor genom hela verksamheten

Podcasten följer säsongen kronologiskt och vi får träffa spelare och tränare, supportrar och personal. På planen går det tungt och det skickar svallvågor genom hela verksamheten. En nedflyttning skulle inte bara vara en sportslig katastrof, för hundratals anställda hade det inneburit arbetslöshet. Men det här är människor som aldrig fått något serverat i hela sina liv. Utom möjligen tränaren Frank Lampard, som växte upp i en annan del av landet och trots sin status som en av engelsk fotbolls allra största, erkänner att han inte fullt förstod klubbens betydelse innan han själv tillbringat flera månader i där. Så är det också Lampard som är den som får lämna först.

Med facit i hand vet vi att Everton klarade kontraktet men jag tycker inte att det tar från den spänning som BBC åtminstone bitvis lyckas skapa.

Café Bambino: Jens Lapidus är en kille

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.