ÅSIKT

Ond bråd död i drömfabriken

Sandra Wejbro lyssnar på Hollywood-poddar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avSandra Wejbro

KULTUR

När Jean Seberg efter nio dagars försvinnande hittades död i sin bil i Paris 1979 var Jane Fonda på väg in i ett hurtigt 80-tal av träningsvideos.

För oss besatta av film i allmänhet, och gamla Hollywood i synnerhet, finns ett helt delta av poddar att lyssna igenom. Som detaljfixerade ”The secret history of Hollywood” där Adam Roche i senaste serien berättar om Val Lewton, excentrisk producent för en rad lågbudgetskräckisar på 40-talet (som ”Cat people”). Eller ”Hollywood & crime”, för den som är ute efter de spektakulära mardrömmarna i drömfabrikens utkanter som klassiska ”Black Dahlia”-mysteriet (det ouppklarade mordet på Elizabeth Short 1947).

En gammal favorit som bara blir bättre är Karina Longworths ”You must remember this”. Här synas Hollywoods myter och människorna bakom ikonbilderna får liv – inte minst i serien med den något provocerande titeln ”Dead blondes”. Så många associationer har kopplats till just filmblondiner – hypersexualitet, formbarhet och tragik.


Jean Seberg, amerikanskan som gav 60-talets frigjordhet en kortklippt pixiefrisyr i Jean-Luc Godards ”Till sista andetaget”, var först påtänkt som ett avsnitt i den serien. Men Longworth såg parallellerna mellan hennes liv och Jane Fondas; de slog båda igenom vid samma tid, levde och verkade i Frankrike och förföljdes av FBI för sitt samröre med Svarta pantrarna.

Medan Fonda, trots svåra barndomstrauman som sexövergrepp och moderns självmord, lyckats återuppfinna sig själv i nya skepnader fram till våra dagar, gick Seberg under endast 40 år gammal, knäckt av dotterns död som hon skyllde på FBI:s smutskastningskampanj.

”You must remember this” serie om ”Jean and Jane” analyserar sexismen de båda kämpade emot, i branschen och privatlivet. Hur kunde Fonda till slut ta kontroll över sin karriär när Seberg kämpade förgäves? Med gedigen research och ytterst personlig blick lyckas Longworth se mönster och blåsa liv i filmhistorien. Alltid med brinnande engagemang.


PS. Nästa vecka patrullerar Patrik Syk. DS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hollywood