Mejla

Martin Aagård

Sverige har kommit lite närmare Iran

Låt dem inte bygga politiska karriärer på att så hat mellan människor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Ebrahim Noroozi / TT
Sörjande i Teheran tänder ljus för att hedra de förolyckade i flygkatastrofen.

Iran har agerat närmast chockerande förnuftigt i den extremt heta konflikt som uppstått efter mordet på generalen Qasem Soleimani.

Först använder de sig av en klassisk konfliktdämpande taktik – genom att förvarna USA innan de slog tillbaka lyckades de blidka den bombtörstiga hemmaopinionen utan att några liv gick till spillo. 

Än mer överraskande var att Iran erkände sin skuld i den fruktansvärda katastrofen med den ukrainska flighten PS752. Det är enkelt att jämföra med hur Ryssland gick till extremer för att försvara de separatister i östra Ukraina som 2014 sköt ner ett malaysiskt plan och dödade nästan 300. För dem var god PR helt överordnat rättvisan. 

Men Iran har snabbt lyckats de-eskalera en situation som påminner mycket om tiden innan invasionen av Irak 2003. 

Om Iran är fullständigt transparenta återstår att se. Den som är skyldig till en katastrof av sån magnitud har goda skäl att dölja det.

Svenskarnas medlidande är för tillfället villkorat


Men det är inte bara högt uppsatta iranska befälhavare som har intresse i att kraschen snabbt glöms bort. Våra inhemska fundamentalister gjorde snabbt sitt bästa för att bagatellisera olyckan. Det spelade ingen roll att hela familjer hade utraderats. Att barn förolyckats. Att nyförlovade mött döden.

Frågan om alla svenskar har rätt att betraktas som svenskar är så värdefull politisk valuta i det nya högerlandet Sverige att en politisk föredetting, dessutom med många fiender i sitt eget parti, snabbt kunde stjäla den mediala uppmärksamheten med ett simpelt tweet. 


I en mera sund tid hade det avfärdats som ett patetiskt provokationsförsök från en extrem nationalist som själv bosatt sig i Ungern och därmed borde hålla tyst, men i dag triggade det en storm.

För alla vet vad det handlar om. 

Svenskarnas medlidande är för tillfället villkorat. 

Empatin för döda barn minskar om de tidigare bott någon annanstans. Och politiker som utnyttjar den bristen på medmänsklighet vinner poänger. Och väljare.

Asyl handlar inte om att du ska stanna i Säffle för gott. Tvärtom. Det är en försäkring som gör att du alltid har rätt att komma tillbaka till Säffle


Att misstänkliggöra människor med utländsk bakgrund är helt enkelt en politisk strategi. Att så tvivel kring varför en svensk med iransk bakgrund vistats i Iran är rent valarbete. De är bedragare. De ska inte släppas in. Rösta på oss.

Men även GP:s ledarskribenter fortsätter att varna för invandringen mitt under landssorgen. Och en ledarskribent på GT och Kvällsposten tycker att man bör ifrågasätta flyktingar som besöker sina forna hemländer

Frågan är vad dessa ledarskribenter tror att asyl egentligen är?

Det är inte Östersjön som hindrar Sveriges flyktingar från att förföljas. Det är inte själva geografin det handlar om. Du är inte nödvändigtvis trygg bara för att du befinner dig i Säffle. Irans flyktingspionage i Sverige har alltid varit intensivt. Senast i november åtalades en svensk-irakisk man för att under journalistisk täckmantel ha spionerat på ahwaziska flyktingar för den iranska statens räkning.

Den frihet du får genom asylen inkluderar friheten att röra dig fritt


Nej, det är ditt svenska pass, medborgarskap och uppehållstillstånd som skyddar dig från hotfulla regimer, korrupta byråkrater, säkerhetstjänster och förtryckande religiösa strukturer. Det är det faktum att du har rätt till skydd från svenska myndigheter som är grejen.

Och den frihet du får genom asylen inkluderar friheten att röra dig fritt. En frihet du kanske förnekats tidigare.

Asyl handlar inte om att du ska stanna i Säffle för gott. Tvärtom. Det är en försäkring som gör att du alltid har rätt att komma tillbaka till Säffle. 

Det är märkligt att sverigevännerna inte förmår känna en gnutta stolthet över att det svenska passet eller en adress i Sverige innebär en sådan otrolig frihet och därför är så värdefullt.


Sedan invasionen av Irak 2003 har den islamfientliga nationalismen vuxit fram parallellt med Kriget mot terrorismen. Den är deras oljefält. Själva bränslet som låter dem bygga politiska karriärer på att misstänkliggöra människor med muslimsk bakgrund.

Trumps nyfunna aggressivitet i Mellanöstern är svår att skilja från hans kommande valkampanj. Ett krig mot Iran skulle inte bara gynna honom utan även hans svenska kopior. 

Mitt i sorgen de-eskalerade den meningslösa och farliga konflikt våra sämsta politiker försökt bygga upp under två decennier

Men trots deras försök att göra karriär på att så hat mellan människor har Sverige oerhört nära relationer med Iran.  

I all sin komplexitet, bör väl tilläggas, så att ingen tror att Sverige står den iranska regimen nära. Det finns alltid de som vill misstolka och misstänkliggöra och blanda samman individer med regimer. Men säkert fler än hundra tusen svenskar har rötter i landet. Många av dem utgör en viktig del av den svenska offentligheten. Det mest fascinerande exemplet är kanske poeten Jila Mossaed, född i Teheran, som 2018 valdes in i Svenska Akademien – den institution som egentligen borde vara mest känd för att den främjar litteraturen och det svenska språket.

Finns det något meningsfullt med katastrofen i Teheran så är det att Sverige och Iran kom varandra ännu lite närmare. 

Mitt i sorgen de-eskalerade den meningslösa och farliga konflikt våra sämsta politiker försökt bygga upp under två decennier. Om så bara en smula.

Låt oss ta fasta på det.


UPPDATERING I en tidigare version av texten påstods att en av ledarskribenterna som nämns jobbar för Expressen. Det stämmer egentligen inte. Han skriver för GT och Kvällsposten som bägge publiceras som undersektioner till sajten Expressen.se

avMartin Aagård

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

USA