Kultur

Zlatan behöver hatet för att leva

”All kritik verkar vara något han sökt, väntat, välkomnat”

Av: 

Victor Johansson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Zlatan-statyn, vandaliserad.
Zlatan-statyn, vandaliserad.

KULTUR

Jag har själv gjort en klassresa, jag vet vad det innebär att ständigt befinna sig på kant med världen, i opposition mot omgivningen. Det är en livshållning som i ungdomen är absolut nödvändig och som senare i livet kan bli direkt skadlig. Jag ser Zlatan Ibrahimović irrationella beteende de senaste månaderna och fylls av ömhet: Det tycks vara mer smärtsamt att omvärdera självbilden än att leva med världens ständiga hat.

Efter en karriär kantad av plötsliga utfall mot journalister och lagkamrater, tränare och förbundskaptener, trodde man att framgångarna skulle dämpa ilskan.

När han i november sade farväl till USA och LA Galaxy – en stad som tagit honom till sitt hjärta, bjudit in till underhållningsprogram och nominerat honom till årets mest värdefulla spelare – var det återigen nödvändigt att bränna alla broar. 38-åringen avslutade sin tweet till nationen: ”… Ni ville ha Zlatan, ni fick Zlatan. Var så goda. Resan fortsätter … Nu kan ni återgå till att kolla på baseball”.

Många av oss trodde att lojaliteten låg i hemstaden Malmö. I oktober restes en staty över Zlatans person och livsgärning. Han tackade genom att några veckor senare gå in som delägare i Hammarby IF. Malmöborna rasade, fans protesterade, statyn vandaliserades.

Zlatan saknar inte förmågan att förstå vreden som väntar, inte heller är han ondsint. Plötsligt är det alldeles tydligt: han behöver hatet för att leva. Sågbladen i fötterna, sprayfärgen över torson, snaran om halsen och plastpåsen över huvudet. All kritik verkar vara något han sökt, väntat, välkomnat.

Det finns inget bättre bränsle för att gå framåt. Hatet häver all självrannsakan, lyfter allt självtvivel. Det bedövar rädslan och det stärker modet.

Naturligtvis är det inte en framkomlig väg för den som önskar någon form av lycka eller sinnesro.

Jag läser Charles Baudelaires essä Råd till unga författare om vikten av att vårda sin vrede. Författaren skriver: ”Känslor så som hat och avund ska inte användas på ett vårdslöst sätt. Faktum är att hat är ett värdefullt elixir, ett dyrbart gift ’…’ Du måste vara sparsam!”

Kanske bär Zlatan på en liknande känsla. Häromveckan tillkännagav han sin flytt till AC Milan genom att posta en bild på sig själv och djävulen. I en broderlig armbrytning mötte han karriärens nästa stora utmaning tillsammans med Satan, en bundsförvant.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Malmö