ÅSIKT

Här träffades John & Paul

För 60 år sedan möttes de blivande stjärnorna i en församlingssal i Liverpool

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Mike Mitchell / Scanpix Sweden

avLars Sjöstedt

KULTUR

Deras gemensamma skapande skulle komma att förändra musikhistorien – vem kunde ana det när de träffades i en församlingssal i Liverpool? I går var det exakt 60 år sen John Lennon och Paul McCartney träffades för första gången.

Woolton, Liverpool.

”Här, precis här, träffades de första gången”, säger den vänliga damen från S:t Peters church och pekar på golvet i församlingssalen, en sliten ekparkett med myriader av jack från decenniers dansande klackar. 

För 60 år sedan, den 6 juli 1957, möttes John Lennon, nästan 17, och Paul McCartney, 15, på denna fläck. Ett möte som skulle ändra musikhistorien.

Ska man vara helt korrekt, så sa de faktiskt hej lite tidigare samma dag på fältet bortom kyrkan. Där underhöll Lennons skiffleband The Quarry-men som en del i den årliga sommarfesten. McCartney var ditbjuden av en gemensam vän och minns hur Lennon i rutig skjorta spelade gitarr med banjoackord och hittade på texter till låtarna medan han sjöng. Det lät bra, framför allt Lennons röst.

Foto: AP, S:t Peters church
Här, i S:t Peters churchs församlingssal, ägde det legendariska mötet mellan Beatles förgrundsfigurer Paul McCartney och John Lennon rum.

Lite senare strålade de samman på det där parkettgolvet medan lokalen pyntades för kvällens dans. Den talangfulle McCartney lånade en gitarr och visade Quarry-killarna konsten att stämma. Sedan spelade han en flyhänt version av Eddie Cochrans ”Twenty flight rock” och några andra rocklåtar. Som avslutning bytte ynglingen till pianot och rev av sin imitation av Little Richard med falsettskrik och allt. 

Snart var McCartney med i bandet och resten är ju historia.

Trots att de två till det yttre verkade så olika så var vildhjärnan Lennon och charmören McCartney nära nog tvillingsjälar. Båda var konstnärliga, skrev berättelser och ritade, men framför allt komponerade de låtar, något som de var mer eller mindre ensamma om bland unga i det fotbollstokiga Liverpool. 

”När jag lärde känna John ändrades allt. Även om han var två år äldre och jag bara var en bebis så tänkte vi på samma sätt”, har McCartney sagt.

För att högtidlighålla minnet av traktens stora söner lajvar S:t Peters den där sommarfesten för 60 år sedan med parad genom byn, maskerad och kröning av Rosdrottningen. Och naturligtvis spelar de överlevande medlemmarna i The Quarrymen. 

I dag sitter en minnesplakett på församlingssalens fasad. Innanför är lokalen nästan oförändrad sedan 1957, bara scenen fattas. Och knackar man på porten så visar kyrkans personal gärna golvet där alltsammans började.

ARTIKELN HANDLAR OM