Facebook flyr ansvaret med sin låtsasdomstol

Turerna kring blockeringen av Donald Trump är bara en distraktion

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

USA:s förre president Donald Trump är fortsatt avstängd från Facebook.
USA:s förre president Donald Trump är fortsatt avstängd från Facebook.

Efter månader av uppenbara våndor klev så The oversight board, Facebooks egenutnämnda ”högsta domstol” ut framför den lydigt väntande världspressen. Facebook blockerade USA:s ex-president Donald Trump på obestämd tid efter att han eldat på upprorsmakarna som invaderade Kapitolium den 6 januari. Därefter outsourcade de frågan till det egna rådet – var Trump välkommen tillbaka eller inte?

Det fick vi inte veta. Ordförande Helle Thorning Schmidt och de andra välbetalda ledamöterna slängde i går tillbaka den heta potatisen i Mark Zuckerbergs knä. Beslutet: Det var inte fel att stänga av Trump, men det är upp till Facebook, inte The oversight board, att fundera på om de ska ta tillbaka honom.


Det kan verka som att Högsta domstolen fegat ur, men på presskonferensen förklarade Thorning-Schmidt att tillbakakakan berodde på att ”Facebook flyr sitt ansvar”. Stämmer, men trodde de verkligen något annat? Thorning-Schmidt och de andra i den tandlösa domstolen vet väl ändå att det enda ansvar Facebook någonsin tagit är det gentemot bolagets majoritetsägare (läs: Mark Zuckerberg)?

Facebooks senaste årsvinst var 30 miljarder. Dollar. En inte obetydlig del av den markant ökade vinsten beror på att Trump såg till att företag som Facebook fick rejäla skattesänkningar. Om någon undrade varför Mark Zuckerberg accepterade president Trumps ”When the looting starts, the shooting starts”-inlägg under Black lives matter-protesterna, men slängde ut honom efter presidentvalet, så vet ni nu.


Rådet har ställt frågor om kontakter mellan företaget och Trump-administrationen, men Facebook har vägrat svara. Även relevanta frågor om hur Facebook skruvade på den algoritmiska styrningen av Trumps inlägg och annonser riktade till Trumpanhängare är obesvarade i domskälen.

De viktiga frågorna kommer såklart inte besvaras tack vare en kvasioberoende Facebook-klubbs små giftpilar. Vi har låtit cyberoligarkerna växa sig så stora att världen inte fungerar utan dem, och användare, akademiker och journalister blir mer eller mindre frivilligt gisslan.


För precis som Big Pharma plöjer Big Tech in miljarder i forskning och lobbyverksamhet för att forma konversationen. Sverige är inte undantaget. Facebooks högsta domstol arbetar nära Göteborgs universitet; ”vi har ett löpande samarbete” säger man på direkt fråga. Ëxakt hur man hjälper Facebook är höljt i dunkel; det är locket på. Man säger sig ”vara transparent om allt men inte om Facebook-samarbetet” och att frågan är ”väldigt känslig”. Synd, för det väcker frågor om universitets återkommande sociala medie-vänliga ”forskningsrön” om bland annat icke-existerande filterbubblor.

Trump/Facebook/oversight board-frågan är en distraktion. Facebooks lobbyister älskar när vi fokuserar på låtsasdomstolen och inte pratar om hur deras affärsmodell manipulerar människor och samhällen. Hur den bidrar till folkmord och föser in våra barn i självskadebeteende och beroende. Där är syftet med de gisslantagna ledamöterna i The oversight board, det är själva strategin. Så, låt oss byta ämne.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.