Kultur

En väldigt snäll strippshow utan könshår

Men Naked Attraction känns ibland som en kreatursmarknad

Av: 

Jenny Högström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

2016 hade det brittiska programmet Naked attraction premiär, dejtingprogrammet där alla deltagare är nakna. Sedan dess har jag kollat då och då – med skräckblandad förtjusning. Och alltid med vänner. Det har varit nödvändigt att kunna krisbearbeta under tiden samt ha en kudde nära till hands att gömma ansiktet i.

Konceptet har spridit sig till Tyskland, Danmark, Finland och Italien, i Norge är man inne på sin tredje säsong, och nu är det alltså dags för Naked attraction Sverige, med rutinerade Sofia Wistam som programledare.

I fem bås med olika färger står fem nakna personer dolda bakom en lätt genomskinlig vägg. Och så börjar ridån att gå upp. Nu står här fem pers med kön och rumpor i vädret och hela härligheten skärskådas och kommenteras. ”Ser ut att vara en kuk i min smak”, och så vidare. I nästa urvalsmoment hissas väggen upp till axlarna. Dags att spana in bröst och what not.

Så, har det då hänt att manliga deltagare har fått stånd under programmet i tidigare årgångar? Jajemen

Till slut är det dags för urvalspersonen att själv klä av sig naken och bli beskådad och kommenterad. ”Tillbakakaka” som en deltagare säger. Sen får den sista bortvalda rumpan lätt förolämpad strutta ut ur lokalen. Och det är dags för dejt. Med kläder.

Förr i tiden användes konceptet ”naket” som dragplåster på Kiviks marknad. Det var strippshower och nakna tablåer. Och det är klart att det lockar. Smygtittare är vi allihopa, och den här typen av program är väl den perfekta kombon av exhibitionister i ena änden – och voyeurer (vi) i den andra.

Samtidigt har det hela lite drag av kreatursmarknad. Men är det inte alltid så? Och låt mig tillägga att alltsammans är oerhört snällt och bejakande. Samt interfolierat med små upplysningsfilmer om typ att klitoris har tusentals nervtrådar eller att fittan utvidgas när kvinnan är upphetsad.

Naked attraction, som kallar sig för ett ”dejtingexperiment” trycker mycket på höhö-iga taglines och underbältet-humor som ”den nakna sanningen”, och ”programmet som börjar där en bra dejt kanske slutar”. Underförstått: naken. Höhö.

Så, har det då hänt att manliga deltagare har fått stånd under programmet i tidigare årgångar? Jajemen. Spektakulärt, det får man ändå säga. Och jag är fortfarande lätt traumatiserad av brandmannen med Pinocchio-tatuering över kuken… Men att kalla det för kontroversiellt, jag vet inte?

För en luttrad 70-talist uppvuxen med sexualupplysningsbroschyrer från RFSU och Kärlekens nöjen i bokhyllan är det svårt att bli upprörd. Tvärtom är det faktiskt ganska mysigt. Inte alls så tvärhetero eller tvärvitt som så ofta annars. Och kropparna ser befriande nog ut som kroppar gör mest, med bröst i olika storlekar och pungen, ja ni vet ju själva.

Jag misstänker dock att det är en ovanligt hög andel tatueringar på kropparna och piercings i könsorganen. Och könsbehåringen lyser med sin frånvaro, framför allt på kvinnor. Fittfrisyr zero.

Den stora behållningen med den brittiska upplagan var – förutom blandningen av björnar, funkisar, sillisar och queers – programledaren och sexualupplysaren Anna Richardson och hennes varma och inte alls klämkäcka eller pryda bemötande av deltagarna.

Sofia Wistam är också hjärtlig och lugn – men inte lika varm i kläderna, och ibland känns hennes försök att få folk att kommentera könsorgan och rövar liiite ansträngda.

Å andra sidan är Ilonas ”ufffff” när hon får se allas rövar fett äkta. Och att en deltagare tycker att en tatuering av en playboybunny utstrålar ”flörtig energi”, ja det får stå för honom…

Gemensamt för deltagarna är kommentarer som: ”mest bekväm i dag var jag när jag stod helt naken i studion”. ”Ego boost” säger en annan: ”Det är såhär jag ser ut, det är såhär jag är.” Någon ser sitt deltagande i programmet som en del i sin personliga utveckling.

Man kunde ju hoppas att folk skulle trivas med sina kroppar också utan att söka den här typen av offentlig bekräftelse. Varför inte uppsöka ett kallbadhus till exempel, det brukar funka fint för kroppsneuroser.

Men enligt min enkla mening är Naked attraction Sverige snäll-tv rakt igenom.

En underhållande inverterad strippshow.

Själv är jag alldeles för ytlig, och skulle nog banga om det visade sig att min dejt hade fel stil när kläderna väl kom på.

Det skulle bryta till och med den snygga kukens magi.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sofia Wistam

Naked Attraction

Dejting

Sverige