Mejla

Anna Andersson

Ingen hade gjort det de gjorde tidigare

Kissie, Kenza och Blondinbella var föregångare på nätet i början av 2000-talet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alexandra ”Kissie” Nilsson började blogga som tonåring, nu lägger hon ner den.
Alexandra ”Kissie” Nilsson började blogga som tonåring, nu lägger hon ner den.

KULTUR

Alexandra ”Kissie” Nilsson ska inte bara sluta blogga, hon ska radera sin blogg.

Det kan låta överdrivet men det skulle faktiskt vara en bit nutidshistoria som försvann om så skedde. Till framtidens fromma har dock Kungliga biblioteket regelbundet sparat ner hennes inlägg, vilket Lars Ilshammar berättade om i Nordegren & Epstein i P1.

Till framtidens fromma ja, men till Nilssons ilska. Hon var med i samma program och tyckte verkligen inte att hennes blogg var något att spara på. Vem vill i framtiden läsa vad en tonårstjej som inte visste något om något en gång skrev, undrade hon.

Med all respekt för hennes känsla men svaret är ju uppenbart: jättemånga. Tänk att i dag få tillgång till en tjejs ofiltrerade liv 1975? Eller 1912? Vilken grej!


Eller okej, ofiltrerat är det förstås inte. Kissie och Alexandra Nilsson är inte samma person, det har hon själv påpekat, och en ung Kissie jobbade gärna med provokationer och att mucka med andra bloggare. ”Kissie har gett den svenska trash-bloggaren ett ansikte – och det säljer som smör”, skrev Expressen. 2011 var hon 20 år gammal, hade haft sin blogg i fyra år som varit en av landets absolut mest lästa i två; hon kunde dra en miljon läsare i veckan.

Två av hennes hårdaste konkurrenter hette Isabella Löwengrip och Kenza Zouiten, eller Blondinbella och Kenza. De är nästan lika gamla och började blogga åren efter varandra.

Som av en händelse meddelade Kenza – som i dag är gift och heter Zouiten Subosic i efternamn – för ett par månader sen att hon tills vidare tar en paus från bloggen, den har blivit ”ett ångestladdat måste”. Men hon försvinner knappast från offentligheten, hon har 1,8 miljoner följare på Instagram.

Isabella Löwengrip, som med bloggen som språngbräda har byggt och förlorat ett mindre företagsimperium, bloggar vidare men har under det gångna året varit hjärtskärande öppen med hur pressen som uppstod mellan det verkliga livet och det liv hon skrev om nästan ledde till döden. Nu ska hon bygga upp en annan tillvaro.


När den svenska nätoffentligheten skulle upptäckas var det inte minst Kissie, Kenza och Blondinbella som agerade stigfinnare. De var tonåringar när de började, de kunde förstås inte föreställa sig hur det skulle kännas att bli vuxen och inse att de lämnat alla dessa spår efter sig. Och ingen hade gjort det de gjorde tidigare.

Jag förstår att man som Alexandra Nilsson kan vilja lägga det förflutna bakom sig, till och med radera det. Men om det är till någon tröst är det kanske inte Alexandra Nilsson som kommer att intressera forskarna i framtiden, utan Kissie. Hon säger mycket om svensk offentlighet när 2000-talet var ungt.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Av: 

Anna Andersson

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

”Blondinbella” Isabella Löwengrip

”Kissie” Alexandra Nilsson

Kenza Zouiten Subosic

Bloggar