Bokmässans vd slutar

Efter kaotisk säsong lämnar Källsson sitt uppdrag

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Maria Källsson.
Foto: Sara Mac Key.
Maria Källsson.

KULTUR

Bok & Biblioteksmässans VD Maria Källsson lämnar sitt uppdrag under hösten. Sedan 2012 har hon varit ansvarig för Bokmässan, men har nu alltså bestämt sig för att göra annat.

– Jag är stolt och glad över att vi lyckades genomföra en bra Bokmässa i år trots de särskilda omständigheterna. Min övertygelse är att Bokmässan kommer att gå starkare ur detta, säger Källsson i ett pressmeddelande.

De särskilda omständigheterna hon syftar på är särskilt detta års, men även förra årets mässa, som blev föremål för livlig debatt. Högerextrema tidskriften Nya Tider tilläts monterutrymme på mässgolven, efter många turer där Källsson ändrat sig och ändrat sig igen.

Resultatet blev under 2017 att det organiserades flertalet alternativa bokmässor. Temat på den ursprungliga mässan var "Bildning", men mycket av samtalen och framförandena handlade just om Nya Tider, rasism och yttrandefrihet.

Ett stort antal författare valde att bojkotta, och besöksantalet minskade med nästan en fjärdedel jämfört med förra året. Största tappet var under den vanligtvis hektiska lördagen. Då demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.

Många förlag rapporterade om sviktande försäljningssiffror och uttryckte tveksamhet inför medverkan nästa år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.