Kultur

Sluta jonglera – nu är det en sak i taget som gäller

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Nu kommer uni-tasking - motsatsen till multitasking

Franzen och hans bok.
Franzen och hans bok.

För ett år sen listade superstarförfattaren Jonathan Franzen de tio viktigaste reglerna för att bli en skicklig skribent i tidningen The Guardian.

Regel nummer åtta löd: ”Det är föga troligt att någon med en internetuppkoppling på sin arbetsplats kommer att skapa bra skönlitteratur.”

Nu har det uppstått en hel folkrörelse som följer det rättesnöret.

Det kallas uni-tasking och är, som namnet antyder, raka motsatsen till multitasking.

I ett allt högljuddare brus av information, konsumtion och sociala medier ställs det stora krav på den moderna människan att ta in, behandla och tolka alla signaler. Men forskning på MIT i Massachusetts visar att hjärnan inte kan jonglera flera ärenden samtidigt. Att pressa in så mycket samtidig stimulans som möjligt leder till en cocktail av mentala problem, såsom stress, ilska, inlärningssvårigheter och autismliknande beteende.

Uni-tasking är raka motsatsen till anställningsintervjuklyschan att ”ha många bollar i luften” och enligt teknologitidningen Wired en av de saker det kommer att pratas mest om under 2011. Drivna av vår kollektiva, kognitiva utbränning kommer vi att ta tillbaka vårt fysiska och mentala andrum, spår tidningen.

Självhjälpssidan eHow.com listar tips på hur man ska fokusera sin hjärna på att göra en sak i taget och för PC- och Mac-användare finns applikationen Freedom som stänger ner internet på din dator i åtta timmar för att hindra dig från alla webbstörningsmoment.

Att den applikationen heter som Jonathan Franzens senaste roman är förmodligen inget sammanträffande.

Kristofer Ahlström

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!