Fick twitterdreven porrstjärnan att ta livet av sig?

Podden ”Last days of August” granskar ett tragiskt dödsfall

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

August Ames hittades död i en park nära sitt hem i Kalifornien i slutet av 2017.
August Ames hittades död i en park nära sitt hem i Kalifornien i slutet av 2017.

Jon Ronsons The butterfly effect var en av 2017 års bästa poddar. Där undersökte den walesiske författaren hur gratisporr och Pornhub förändrat branschen – och samhället.

Nu är Ronson tillbaka med en ny serie, The last days of August, där han granskar den 23-åriga porrstjärnan August Ames tragiska död i slutet av 2017. Efter att ha hamnat i Twitterbråk hittades hon avliden i en park nära sitt hem i Kalifornien. Var det mobbning på sociala medier som fick henne att begå självmord – eller något annat? Till skillnad från ­föregångaren är den nya podden inte lika snyggt och tydligt strukturerad, i stället för breda grepp gräver sig Ronson nu djupt ned i relationer och konflikter i den ­påtvingat ljusskygga porrbranschen.

Mycket kretsar kring Ames (född som Mercedes Grabowski) tjugo år äldre ­make Kevin Moore som anklagat flera kända porrprofiler för att ha orsakat hustruns död, men som Ronson snart upptäcker har egna lik i garderoben. Bildligt talat. Det visar sig att August Ames korta liv kantats av depressioner, där hennes flytt från Kanada och följande karriärval bland annat utlösts av sexuella övergrepp under uppväxten. Dessutom hade hon kort före sin död spelat in en scen som gjort henne upprörd, där en känd manlig stjärna ska ha behandlat henne våldsamt.

Avsnittet om just den scenen, där vittnen och vänner intervjuas, är plågsam lyssning. Särskilt vidrigt är det faktum att porrbranschen försöker skydda sig rättsligt genom att låta stjärnorna spela in en försäkran om att de utfört alla handlingar i filmerna frivilligt. Att vägra godkänna materialet skulle samtidigt kunna innebära att de inte får betalt – eller har svårare att jobba.

Ronson förklarar tidigt att The last days of August inte är någon true crime-podcast som kommer avslöja den definitiva sanningen bakom Ames död. I sin noggrannhet, öppna självtvivel och djupa research målar Ronson upp en komplex bild, inte minst av en bransch som behöver börja ta frågor om psykisk ohälsa på allvar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.