Budgeten: Konstnärs- inkomsten slopas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

...och ny pensionsmyndighet inrättas

Några som har garanterad inkomst Carl Johan de Geer, Manne af Klintberg, Lena Cronqvist och Jan Myrdal.
Några som har garanterad inkomst Carl Johan de Geer, Manne af Klintberg, Lena Cronqvist och Jan Myrdal.

462 miljoner kronor avsätts till en ny pensionsmyndighet vid årsskiftet och den livslånga inkomstgarantin för kulturarbetare tas bort, enligt budgeten som regeringen presenterar på måndag.

Regeringen tar bort den livslånga inkomstgaranti på 214 000 kronor om året som särskilt utvalda kulturarbetare kan få. Samtidigt blir Skåne den första region i landet som själv får bestämma hur statliga kulturpengar ska fördelas 2010, skriver Svenska Dagbladet.

Inkomstgarantin har funnits i 30 år och kan ges till kulturarbetare som bedöms som särskilt betydelsefulla för svenskt kulturliv. Egna inkomster räknas av från maxbeloppet. Bland de 157 kulturarbetare som i dag omfattas av garantin finns författaren Jan Myrdal, filmmakaren Maj Wechselmann, konstnären Lena Cronqvist, formgivaren Jonas Bohlin och clownen Manne af Klintberg. Dessa behåller sin inkomstgaranti, men inga nya namn kommer till från 2010. I stället går 1,5 miljoner kronor per år till nya stipendier.

–Man kan tycka att systemet är orättvist eftersom få omfattas, men samtidigt måste man veta att i kulturlivet är pensionerna ofta mycket små och att det här har fungerat som ett erkännande. Om jag vore pensionär skulle min egen inarbetade pension vara värd bara 2000 kronor efter skatt, säger konstnären Carl-Johan de Geer till Svenska Dagbladet.

Kom kom in i systemet för inkomstgaranti på 90-talet.

–Jag hade gjort 30 års kulturell värnplikt och för mig var stödet lösningen på en mycket svår ekonomisk situation.

En ny pensionsmyndighet ersätter dagens system med en speciell premiepensionsmyndighet och vanliga pensionsutbetalningar via Försäkringskassan. Den nya myndigheten ska ledas av generaldirektör Katrin Westling Palm och landshövding Bo Könberg som blir styrelseordförande.

Detta ska enligt socialförsäkringsminister Christina Husmark (M) leda till billigare administration och bättre service.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.