ÅSIKT

BHL hårt granskad

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Bernard-Henry Lévy påstås ha uppfunnit begreppet "mediaintellektuell" - som han själv för övrigt förkroppsligar så till den grad att hans initialer blivit ett eget varumärke: BHL. Därför blir det förstås svallvågor i den franska kulturdebatten när han utsätts för en hårdhänt kritisk granskning.

I den nyutkomna boken BHL, une biographie gör författaren Philippe Cohen en genomgång av den "intello star" som BHL genom åren utvecklats till. Har man som Lévy uppträtt i hundratals tv-debatter och därtill tagit entydig ställning i snart sagt varje fråga på dagordningen är det klart att åsikterna ibland blir motsägelsefulla. Och motståndarna, främst på vänsterkanten, gläds förstås åt den avklädning som Cohens biografi delvis utgör.

I senaste numret av tidskriften L'Express får dock BHL själv komma till tals i en lång intervju. Han erkänner att han försökt avstyra Cohens skriverier och citerar i sammanhanget filosofen Cioran: "Jag har alltid undrat om inte risken att få en levnadstecknare hindrar oss från att leva ett liv."

Torsten Kälvemark