ÅSIKT

Varför?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Erik Wijk om en incident i Basra

Foto: Sedan två brittiska agenter uppträtt förklädda utbröt tumult och en uppretad folkmassa angrep brittiska pansarfordon i Basra.

■ ■Det irakiska, shiadominerade Basra, där britterna leder ockupanterna, har varit relativt förskonat från våldet i det övriga Irak. Men den 19 september körde två män med arabiskt utseende runt i en Toyota Cressida intill en demonstration som fredligt protesterade mot gripandet av en hög ledare för den shiamuslimska Mahdi-milisen. Männen väckte misstankar och när en vägspärr försökte stoppa dem sköt de sig fria och dödade en irakisk polis. När de slutligen greps visade det sig vara förklädda brittiska agenter. Irakisk polis har visat foton av dem samt den utrustning man fann i bilen: mängder av handeldvapen, raketgevär, detonatorer och ryggsäckar med okänt innehåll.

■ ■De brittiska myndigheterna krävde att männen skulle släppas eftersom ockupationssoldater är åtalsimmuna i Irak – enligt de lagar ockupanten stiftat. Men irakiska myndigheter tvekade om männens identitet och vägrade att lyda. Ett halvt dussin brittiska pansarfordon omringade då polisstationen. Folkmassan attackerade med stenar och brandbomber. Britterna fick kasta sig ur pansarfordonen som brinnande facklor. De undkom utan allvarliga skador, men minst två, uppemot nio, civila irakier dödades. Därefter raserade britterna polishusets mur och tvingade med hot om stridsvagnsbeskjutning den irakiska polisen att släppa de två agenterna. Nu har guvernören för Basra bestämt att myndigheterna ska bojkotta allt samarbete med britterna.

■ ■Vilket var de brittiska agenternas uppdrag? Deras förklädnad (peruker och huvudbonader hör till det beslagtagna godset) och deras tunga beväpning (inklusive fjärrutlösare för bomber) intill stora folkmassor bevisar inte att ockupationsmakten utför bombattentat mot civila. Men det gör det svårare att blankt avfärda sådana misstankar.

■ ■Händelsen kastar också nytt ljus över bilbomberna i Basra den 22 april 2004, då 74 människor dödades och 200 skadades, vilket officiellt tillskrevs den mytiske ledaren för " al-Qaida i Irak", den enbente jordaniern och sunnimuslimen Abu Musab al-Zarqawi. Efteråt demonstrerade shiamuslimer i Basra och påstod sig ha bevis för att britter var inblandade i attentaten. I dag måste vi ta dessa beskyllningar på allvar.

Varför skulle då västmakter vilja skapa anarki och inbördeskrig i Irak, med risk att landet delas i minst tre delar? Ingen kan veta säkert. Men varför skulle den klassiska maktstrategin att härska genom att söndra plötsligt ha förkastats?

Erik Wijk