ÅSIKT

Bonhoeffer ska vi inte glömma

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Bara den som skriker för judarnas skull har rätt att sjunga gregorianska sånger." Det skrev teologen Dietrich Bonhoeffer, en av den tyska bekännelsekyrkans främsta företrädare under de år då den totalitära staten ville skriva också kyrkans agenda.

Bonhoeffer predikade redan från 1933 mot judeförföljelserna men det skulle dröja till 1943 innan han ansågs som så farlig att han greps. Året innan han berövades friheten hade han hunnit besöka Sverige som kurir för den tyska motståndsrörelsen. Han tillhörde kretsen kring dem som planerade attentatet mot Hitler i juni 1944 och strax före krigsslutet avrättades han, dömd för högförräderi.

I dag är det hundra år sedan han föddes. Hans tankar, bland annat i boken Motstånd och underkastelse, var en av inspirationskällorna för den kristna kampen mot apartheid i Sydafrika. Som en samhällsengagerad teolog som drog politiska konsekvenser av sin tro är han ständigt aktuell.

Se Slovenien

Mörkret fortsätter inåt. Marijuana från en salladsskål. En svettig man; lukten från honom en blandning av sprit och tuggummi. Flickan, som är mycket yngre, har en handväska i form av en rosa plyschkattunge. Hon är fet, håret stripigt och fett "

Så ser omgivningen ut i David Magnussons bilder från Slovenien. Tillsammans med 19 andra yngre fotografer vid Nordens fotoskola reste han under 2005 dit för att dokumentera vardagen som den ser ut där; ett järnverk, punkare i Kranj, en hemvändande skådespelerska, en drogmissbrukare och drömmen om en lycklig familj.

Se bilderna i en ny bok, Berätta inte för någon (Kartago förlag). Eller se bilderna på Galleri Kontrast där de från och med i dag ställs ut till och med 5 mars.

Slovenien, ett land i övergången mellan öst och väst. För de allra flesta, ett okänt land. Nu blir det synligt genom dessa 20 unga fotografers högst personliga inblickar.

Oavsiktlig incident.

Torsten Kälvemark