Släpp pengar i koppen

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Magnussons text ett milt bidrag till normaliseringen

Både i storstäder mindre orter syns människor som tigger. Här på Sergels torg. Foto: Leif R Jansson/TT
Både i storstäder mindre orter syns människor som tigger. Här på Sergels torg. Foto: Leif R Jansson/TT
Cecilia Magnusson, riksdagsledamot Göteborg (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Cecilia Magnussons (M) inlägg (DN Debatt idag) verkade leda mot en helt annan slutsats än den som löd: Förbjud gatutiggeri i Sverige. Inledningen visar på en erkännande och empatisk inställning, ungefär som Reinfeldt när han i debatter fullkomligt demolerar Jimmie Åkessons mytbildning.

Det handlar om genuin fattigdom och arbetslöshet i hemländerna, skriver hon. Att hemländerna ska ta allt ansvar är inte tillräckligt, skriver hon. Men slutsatsen är tydlig. Genom uteslutningsmetoden kommer Magnusson fram till att förbud är det bästa sättet att motverka permanentad fattigdom.

Texten har fått mothugg, inte minst inom partiet, men också medhåll från exempelvis partikollegan och riksdagsledamoten Lars Beckman. Förslaget har inte högsta prioritet, men kommer diskuteras och frågan är om Moderaterna (eller andra partier) ens tar skada av det. Bidraget är en mild variant av en normaliseringsprocess som pågått länge.

Innan SD tapetserade tunnelbanestationerna med affischer om organiserat tiggeri, hade jag aldrig kunnat föreställa mig att något sådant skulle tillåtas. I början kunde man knappt andas. Sen blev man irriterad när de dök upp på en ny station. Sen skämtade Åkesson om affischernas effekt i Almedalen, till publikens applåder.

Att skriva "tiggare" är ett sätt att glömma det mänskliga fenomenet. När Magnusson skriver "gatutiggeri" bidrar det också till att göra personerna ansiktslösa.

Vad som än händer i frågan hoppas jag att Magnussons empati är uppriktig. Inte att hon i själva verket tycker det är jobbigt att se fattigdom i stadsbilden. "Många människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären". Jo, men get over it.

Förbud kommer inte stoppa fattigdom. Jag inbillar mig inte att mina mynt gör skillnad, eller att de som tigger går och väntar på en arbetsintervju. Att ge pengar är däremot en aktiv handling. Tillhör du dem som inte ger något, men som har en jävla massa idéer om vad som borde göras? Gör de sakerna då, jobba ideellt, skriv brev till kommuner. Om du inte gör det, släpp pengar i koppen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.