Tidskrifterna behöver mer

Ulrika Stahre om årets fördelning av kulturtidskriftsstöd

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den brokiga skaran kulturtidskrifter som är beroende av statligt stöd får varje år hålla andan inför fördelningen av pengar. Nu har årets stöd annonserats och mycket, för att inte säga allt, är sig likt.

Flaggskeppen – Glänta, Karavan, 10-tal, Paletten, Bang och Ord & Bild ligger kvar med stöd strax under eller kring 700 000 om året (vilket knappt täcker en redaktörslön), medan andra -bedöms behöva ännu mindre.

Fortfarande måste en rad tidskrifter och dess redaktörer söka annan finansiering eller arbeta ideellt.


Men det stora problemet för kulturtidskrifterna är att de, trots att de i princip är ensamma om att hålla ett levande och angeläget intellektuellt samtal, inte når ut. Vare sig till en betalande publik eller till intresserade annonsörer.

De administrativa kostnaderna och portoutgifterna är skyhöga och man borde kunna tänka sig mer generella stödåtgärder här.

Liksom fler fonder att söka frilansarvoden från. Nättidskrifternas stöd är försvinnande litet, och visst, de betalar varken tryckerier eller post, men även de måste kunna betala sina skribenter.

Det är, som många vet, fullständigt galet att kulturvärlden går runt på gratisarbete. ”Skriv sånt som folk vill betala för”, ropar ett och annat populistiskt högerspöke.

Ett argument som får allt högre acceptans, vilket är sorgligt för alla oss som tycker att ett civiliserat samhälle definieras av sin bredd – på tidskrifter, åsikter, filmer och teaterföreställningar.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN