Kultur

Fulspel av Dagens Nyheter

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg om tidningens kampanj mot Filters Mattias Göransson

Åsa Linderborg
Åsa Linderborg

DEBATT. Filters chefredaktör Mattias Göransson är nominerad till Årets journalist för reportaget ”Den svenska trollfabriken”. Där granskar han Dagens Nyheters och dess reporter Mikael Holmströms artiklar om den ryska aggressionen mot Sverige.

DN-journalistiken, visar Göransson, saknar varje möjlighet att prövas då källorna är hemliga eller anonyma. Även andra journalister som försökt följa Holmström i ubåtsjakten säger att det inte går och ifrågasätter trovärdigheten i DN:s rapportering.

Till kritiken hör också det hysteriska tonläget kring händelser som visat sig ha naturliga förklaringar. En nedsågad radiomast var inte ryssarnas verk. Inte heller att det var vajsing på SJ:s hemsida.

Även Försvarsmakten har dementerat uppgifter som DN har gjort krigsrubriker av, men för DN spelar det ingen roll. De fortsätter trumma: ”Ryssen kommer! Ryssen kommer!” När Peter Wolodarski ombetts kommentera kritiken har han hållit sig tyst eller borta. Wolodarski tillhör de där chefredaktörerna som tycker att alla makthavare utom han själv ska svara när journalister har frågor.

I stället iscensätter DN en kampanj mot dem som granskar dem, nu senast med Erik Helmerson vid megafonen. Utan att med ett enda ord vidgå den svidande kritik som Mattias Göransson riktar mot DN, anklagar han Filter för att springa ryssarnas ärenden. För Göransson skriver ju inget om Aleppo!

Men vänta här nu, vad har Syrien att göra med att Mikael Holmström rapporterar om ubåtar som inte finns?

Mattias Göransson ifrågasätter inte att Putin rustar upp eller att ryssarna hjälper Assad att bomba Aleppo till grus och aska (vilket för övrigt skedde långt efter att Filter gick i tryck). Han skriver om säkerhetssituationen i Östersjön och hur DN överdriver det ryska hotet mot Sverige. Det blir inte fler ubåtar i svensk skärgård för att Putin förstör sjukhus Syrien.

Det är inte snyggt av DN att försöka påverka juryn genom att hetsa mot den enda journalist som på djupet vågat utmana tidningens hantverk i den fråga som på riktigt kan rucka säkerhetsläget i Östersjön – den på nyhetsplats orkestrerade intensiven för ett svenskt Natomedlemskap.

Lika fult är det att utmåla Hans Blix och Sven Hirdman som Putinapologeter.

Direkt barnsligt är det att jämföra Mattias Göransson med den aningslöse Chamberlain och Ryssland med Tredje riket.

Erik Helmerson är ärlig nog att erkänna att han är ”skitskraj”. Men det är ju det som är temat för Mattias Göranssons reportage: den irrationella rädslan som gör journalister osakliga och får folk att tappa proportionerna.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hans Blix

Mikael Holmström

Erik Helmerson

Peter Wolodarski

Sven Hirdman

Ryssland

Dagens Nyheter