ÅSIKT

Därför välkomnar vi KD i Prideparaden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Sätter ökad press att ta fler steg i rätt riktning

Ebba Bush Thor (KD). Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Det är bra och viktigt med en debatt om öppenheten och vilka som är välkomna under Pride, som den Olle Eriksson initierat (Aftonbladet Kultur 26 juni).

Stockholm Pride är en ideell förening som erbjuder en plattform där andra aktörer syns och driver HBTQ-frågor. Pridefestivalers själva syfte är att människor ska kännas sig trygga - i sin egen sexuella läggning och i sin egen könsidentitet.

Ebba Busch Thor har som partiledare för Kristdemokraterna personligen varit drivande för att ändra partiets politik när det kommer till både homoadoptioner, könsneutrala äktenskap och tvångssteriliseringar av transpersoner. Det är viktiga frågor för HBTQ-communityt, som förutom att ha symboliskt värde även har en enorm inverkan på människors liv och vardag. Det är exempel på vad som har varit avgörande när vi väljer att välkomna Ebba Busch Thor i årets prideparad, samtidigt som Sverigedemokraterna av samma skäl inte är välkomna.

Men den som vill vara med och synas under vår regnbågsflagga måste också leverera det som verkligen betyder något - politik för HBTQ-personers rättigheter. Ebba Busch Thor har bidragit till att Kristdemokraterna tagit många viktiga steg, men att delta i Stockholm Pride ökar förväntningarna från HBTQ-communityt om att ta ännu fler.

Christian Valtersson, Ordförande Stockholm Pride

ARTIKELN HANDLAR OM