Kultur

Vänstermän vänder blad

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

"De är emot monarkin men tycker det är upprörande att kungen inte får gå på strippklubb i fred"

Det är många som har svårt att hantera uppgifterna i Den motvillige monarken om alla flickor som serverats Carl XVI Gustaf när han druckit kaffe på svartklubb. Som exempel, vill den annars så kloka Barbro Hedvall se ett slut på ”nymoralismen” (P1 i måndags). Det framgick inte om Hedvall menar att det är i sin ordning att alla män konsumerar kvinnor såsom kungen, Noppe och Aje gör, eller om bara överklassen ska ha de privilegierna.

Hedvalls argument tangerar flera mejl jag fått från äldre män som har ”hjärtat till vänster”. De är emot monarkin men tycker det är upprörande att kungen inte får gå på strippklubb i fred. ”Vem har inte gjort det?” frågar en brevskrivare. ”Även kungen måste få ha sexualdrift”, menar en annan, som samtidigt bedyrar sitt jämställdhetspatos.

Andra försöker med vetenskapsmannens stränga min skjuta boken i sank. I SvD i tisdags ifrågasatte Dick Harrison trovärdigheten eftersom tendensen är ”kommersiell”. I så fall måste vi ju ta avstånd från alla författare som har ambitionen att skriva böcker för publik, däribland storsäljaren Harrison själv. Men visst har han rätt, i vissa partier är källäget mer än lovligt svajigt. Men vad spelar det för roll, när kungen häromdan erkände alltihop?

Det finns bara en fråga som återstår: När tar hovet bort kungen från sin hemsida?

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!