Gamla roller

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"Scorcese lyckas dessutom bevisa att han är en lika subtil kvinnoskildrare som Roger Sterling"

Scorseses "Boardwalk Empire" har premiär på Canal+ i kväll klockan 20.
Foto: AP
Scorseses "Boardwalk Empire" har premiär på Canal+ i kväll klockan 20.

Det krävs inte mer än ett par minuter av pilotavsnittet för Boardwalk empire innan jag inser vilken epokgörande tv-serie Mad men är.

Boardwalk empire är HBO:s Sony Ericsson XPeria X10. Ett desperat försök att ta upp konkurrensen med tv-seriernas Iphone. Mad Mens dominans på tv-marknaden är numera total. Den skördar Emmy-statyetter och skrämmer slag på alla konkurrenter.

Boardwalk empire gör sitt bästa för att kopiera succéreceptet: Det är historiskt kostymdrama på östkusten. Författaren har jobbat med Sopranos. Alla röker och krökar konstant och kostymerna är bländande snygga även om de är tredelade istället för tvådelade.

Pilotavsnittet som regisserats av Martin Scorsese inleds med en äkta Scorsesisk gangsteruppgörelse. 60-talsrock, pickan-i-pannan, blod, smuggelsprit och ”fuck”. Casino i Atlantic city anno 1920. Det är dagen före spritförbudet.

Klipp: Steve Buscemi håller tal inför en samling oerhört sippa förbudsivrande damer. Och en sippare samling damer har inte setts på tv sedan Julia Caesar drog sig tillbaka.

Ungefär där går luften ur mig.

Mad mens manusförfattare bröt igenom en vall. Med sociologisk skärpa har de kartlagt 60-talets könsmaktsordning minutiöst. Även om intrigen stampar fram och tillbaka mellan olika reklamkontrakt så hålls dramatiken igång av alla delikata metoder för sexistiskt förtryck som fanns tillgängliga på 60-talet. Att spela härskarteknik-bingo samtidigt som man tittar på Mad men är en av de stora behållningarna.

Och därför räcker det med de där inledande minuterna för att jag ska förstå problemet med Boardwalk empire och med hela Martin Scorsese. Han älskar sina manliga huvudroller. Bakom de där buskiga ögonbrynen tycker han att hans gangsters är de tuffaste snubbar han någonsin sett.

Scorcese lyckas dessutom bevisa att han är en lika subtil kvinnoskildrare som Roger Sterling. Att han är en produkt av den mansgeneration som Mad men i fyra säsonger dissekerat ner till minsta manschettknapp.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.