Presstödets värde är större än ett enskilt fall

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är naturligtvis djupt provocerande att Nationaldemokraternas Nationell idag – en publikation som sprider rasism, homofobi och organiserar de grupper som knackar vänsteraktivister – erhåller 2,3 miljoner kronor i presstöd. Presstödsnämnden ska dock inte klandras, eftersom den inte kan neka driftsstöd till en tidning som har minst 1 500 i abonnerad upplaga och minst 1 000 spaltmeter redaktionellt material per år.

I yttrandefrihetens namn får nämnden inte ta politiska hänsyn.

Lika provocerande som att Nationell idag har så många läsare är att beslutet föranleder vissa borgerliga opinionsbildare att ifrågasätta hela presstödet. Presstödet tillkom för att rädda åsiktspluralismen när sossepressen var i fritt fall, men i dag är inga tidningar partifilialer, är ett argument.

Som om oberoende liberala morgontidningar som Dagens Nyheter eller Sydsvenskan inte skulle tjäna som regeringsorgan.

Om vi slopar presstödet tystas de tidningar som i dag bjuder det största ideologiska motståndet mot nyfascismen: den lilla vänsterpressen. Det samlade demokratiska värdet av presstödet är långt större än de pengar som nu regnar över Nationaldemokraterna. Det är inte genom att stärka Bonniers dominans ytterligare som vi bäst krossar brunskjortorna.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.