Kultur

Äntligen – det här är årets bästa podcast

”Intrigue: Mayday” går från rafflande agenthistoria till något ännu bättre

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

James Le Mesurier, som var med och grundade hjälporganisationen Vita hjälmarna i Syrien, hittades död i Istanbul den 11 november 2019.
James Le Mesurier, som var med och grundade hjälporganisationen Vita hjälmarna i Syrien, hittades död i Istanbul den 11 november 2019.

KULTUR

Krigets första offer är sanningen, brukar det sägas. 

Det andra offret är människorna som drabbas av desinformationen, vilket nya säsongen av BBC-podden ”Intrigue” vill skildra.

Efter fantastiska poddarna ”Ratline” (om nazister på flykt) och ”Tunnel 29” (om Berlinmuren) närmar sig journalisten Chloe Hadjimatheou nutiden i ”Intrigue: Mayday”. Granskningen tar sin början i britten James Le Mesuriers död i Istanbul i november 2019. Den välkände medgrundaren av de syriska Vita hjälmarna hittades nedanför sitt fönster, dagar efter att han från officiellt ryskt håll anklagats för att vara brittisk spion. Självmord eller något lömskare?

Det som först låter som ett rafflande agentmysterium utvecklas i elva avsnitt till något helt annat. Den brokiga historien bakom frivilligkåren Vita hjälmarna leder oss in i det blodiga Syrienkriget och propagandan runt det. Till Le Mesuriers privata verklighet, och hur ett liv med ansvar för medarbetare under ständigt dödshot, där hopplöshet och personliga attacker intensifieras, kan få även den mest luttrade att kapsejsa.

Att Le Mesurier var en komplex person väjer inte ens hans förkrossade svenska fru, Emma Winberg, för i sitt starka vittnesmål. Som tidigare militär, född in i brittisk överklass, charmig och självsäker, var han ett lätt mål för den syriska regimen och deras ryska allierades attacker.

Här hamnar ”Intrigue” i ett kaninhål av inflytelserika konspirationsteoretiker – inte minst hos bloggaren Vanessa Beeley, som menar att krigsbrotten fejkats av väst och islamister för att störta den syriska ledningen. Hur dessa teorier får fäste, inte minst i vänsterkretsar, på universitet och hos rockfarbröder som Roger Waters (Pink Floyd), är en dundrande varningsklocka. Särskilt när desinformationen klär sig i en källkritisk kostym, med en i grunden hälsosam skepticism mot politiska och ekonomiska etablissemang.

Trots ”Intrigue: Maydays” dystra budskap är det en ljusglimt i det kompakta decembermörkret att årets bästa podcast äntligen är här.

ANNONS

Bokrea: exklusivt på Adlibris! Populära böcker i bokrean som du bara hittar hos Adlibris är här.

Extern länk från Adlibris

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Brott lösta med sprit – hur kul som helscht

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

BBC

Syrien