En storsvindlare som ägde folkets kärlek

Frankrike sörjer affärsmannen och politikern Bernard Tapie (1943–2021) – sin tids främste sociala klättrare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bernard Tapie började som skådespelare men blev med tiden såväl miljardär som minister – och inte minst under åtta år ägare av fotbollslaget Olympique de Marseille. När laget 92/93 vann ligan för femte året i rad blev de av med mästartiteln sedan Tapie åkt dit för matchfixning.
Bernard Tapie började som skådespelare men blev med tiden såväl miljardär som minister – och inte minst under åtta år ägare av fotbollslaget Olympique de Marseille. När laget 92/93 vann ligan för femte året i rad blev de av med mästartiteln sedan Tapie åkt dit för matchfixning.

Bernard Tapies yacht vilade vid Gamla hamnen i Marseille; den hette Phocéa och den var större en varenda båt som nått hamnen sedan feniciernas tid.

Tapie, i sin tidiga karriär smörsångare och skådespelare i den lägre divisionen, hjälpte ombord kapitalets och politikens högsta kaster; båda behövde hans hjälp. Han belönades och blev både miljardär och minister.

Bernard Tapie ägde något ytterst sällsynt i den franska eliten: folkets kärlek. Hans tilltal och språk var helt befriade från inlärda högtidsfraser. Tapie visste hur han skulle bli folkets och arbetarnas hjälte; han gav dem skådespel. Han köpte ett stall cyklister som vann Tour de France flera gånger. Han finansierade sina cyklister med pengar från tvivelaktiga hälsoprodukter. Kapitalet hade han lånat och det räckte också till att köpa fallfärdiga bolag, plundra och i bästa fall restaurera dem. Han köpte sportklädesgiganten Adidas för miljarder, alla lånade på banken Crédit Lyonnais.

Hans valkampanjer dröp av sexism men lyftes också till konkret antirasism och antifascism

Tapie erövrade Frankrike från Marseille, landets andra stad. Den som vill styra Marseille måste kontrollera fotbollslaget, OM. Tapie köpte och fyllde laget med ett tjogtal av världens bästa spelare. 1993 blev OM Europamästare och Tapie bars som ett helgon runt fotbollstemplet i staden. Publiken tillbad honom.

Tapie hade betalat en del av OM:s segrar med silverpengar eller rättare sagt med tunga sedelbuntar som grävts ner i en trädgård. Väl tilltagna mutor. Dit gick  motståndarlag och grävde upp förmögenheter.

Marseille förlät honom och i söndags höll Vélodrome sorgehögtid. Bernard Tapie var död och president Macron talade allvarligt och uppskattande. Tapie tillhörde också den politiska världen. Han valdes till nationalförsamlingen och till EU-parlamentet som vänsterkandidat. Hans valkampanjer dröp av sexism men lyftes också till konkret antirasism och antifascism.

Han krossade Jean-Marie Le Pen i en valdebatt.

”Le Pen är en skurk och en svinpäls, liksom alla de som röstar på honom.” Så skulle aldrig en socialist från elitskolorna våga säga.

Fotbollsupportrar sörjde i söndags Bernard Tapie vid arenan Orange Vélodrome i Marseille.
Fotbollsupportrar sörjde i söndags Bernard Tapie vid arenan Orange Vélodrome i Marseille.

President François Mitterrand, den mest geniale, cyniske och framgångsrike socialistledare som någonsin funnits, öppnade inte bara sitt palats för Tapie, han gav honom också plats i regeringen.  Han stannade endast några månader men hann ändå med att på Mitterrands begäran sortera bort hans ende seriöse motståndare, Michel Rocard.

En senare tids president, Nicolas Sarkozy, tog över som beskyddare av Tapie, som befriades från allvarliga straff trots miljardsvindlerier.

Rättegången pågick i 26 år.

Tapie genomskådade maktens mekanismer och fåfänga och blev därmed sin tids främste sociale klättrare.

Den mest kände förebilden är Eugène de Rastignac, en gestalt i Honoré de Balzacs stora romansvit: Den mänskliga komedin.

Efter Bernard Tapies död är huvudrollen i denna eviga berättelse tillfälligt vakant.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.