Ryske vänsterledaren släppt ur fängelse

Sergej Udaltsov straffades hårt – nu vill han bli Rysslands Bernie Sanders

Av: Per Leander

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den ryske vänsterledaren Sergej Udaltsov släpptes ur fängelse i onsdags. Bilden är tagen under rättegången  mot honom.
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYR N
Den ryske vänsterledaren Sergej Udaltsov släpptes ur fängelse i onsdags. Bilden är tagen under rättegången mot honom.

Den ryske vänsterledaren Sergej Udaltsov är fri, efter att ha avtjänat 4,5 års fängelse för sin roll i proteströrelsen mot Putin 2011-2012.

Det var det strängaste straff som tilldelades någon av det 30-tal aktivister som fängslades i samband med protesterna. Officiellt dömdes Udaltsov för att ha orsakat ”våldsamt upplopp” vid en demonstration på Bolotnajatorget i Moskva 6 maj 2012, och beskylldes även av ryska statliga media för att vara en agent för den georgiska säkerhetstjänsten.

Men människorättsorganisationer som Amnesty International avfärdade domen som politiskt motiverad och pekade på att det var polisens angrepp mot demonstranterna som orsakade tumultet.


På torsdagen höll Udaltsov en presskonferens i Moskva där han förklarade att han nu tänker fortsätta kämpa mot Putins regim, ”vars nyliberala politik har fört Ryssland till en återvändsgränd”. Men vänsterledaren har inte mycket till övers för högerpopulisten Aleksej Navalnyj som försöker utmana Putin i nästa års presidentval.

Under proteströrelsen 2011-2012 var Sergej Udaltsovs grupp Vänsterfronten allierad med Aleksej Navalnyj och liberaler som Boris Nemtsov och Garri Kasparov, runt kravet för fria demokratiska val. Men medan Vänsterfronten krossades av Putins regim, Nemtsov mördades och Kasparov drevs i landsflykt, har Navalnyj fått fortsätta att agera relativt fritt och bygga sin politiska rörelse. Idag har Navalnyj nästan monopolställning som Rysslands oppositionsledare. Något som inte bara Udaltsov nu varnar för, utan också den före detta oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij tog upp som problematiskt i en intervju så sent som i onsdags.

”Jag tror att det finns en efterfrågan för en vänsteroppositon i det här landet”, sa Sergej Udaltsov på presskonferensen och förklarade att han nu tänker jobba för att ena den ryska vänsterns olika partier och organisationer till en gemensam stark kraft. Han nämnde Bernie Sanders i USA, Jean-Luc Mélenchon i Frankrike och Jeremy Corbyn i Storbritannien som internationella exempel på att det finns öppningar för tydliga vänsteralternativ i politiken nu.


Udaltsov påpekade också att han även vill försöka bygga kontakter med vänstern i Europa och USA, och han tackade speciellt för det stöd han fått från svenska och tyska vänstergrupper medan han satt i fängelse.

I Sverige ordnade Vänsterpartiet ett seminarium i riksdagen 2014 för att sätta fokus på Rysslands politiska fångar, vilket Aftonbladet kultur uppmärksammade då.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.