ÅSIKT

Expressen bryter mot pressetisk praxis

Åsa Linderborg om en anmärkningsvärd namnpublicering

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: JESSICA GOW/TT
KULTUR

MEDIER. Vissa mord är mer uppseendeväckande än andra. Som tragedin i Arboga.
En kvinna är misstänkt för att ha lejt sin unga älskare att mörda hennes föräldrar, varav pappan också dog. Hon misstänks dessutom ha övertalat sina barn att mörda hennes exman.
Allt talar för att vi sett en sällsynt manipulativ kvinna in action.
I dag, fredag, går Expressen ut med älskarens namn och bild. Han är ännu inte dömd, men man väljer ändå att publicera alla uppgifter man har om honom. Expressen bryter därmed svensk pressetisk praxis.

Det är endast den asylsökande unge mannen som pekas ut. På bilden ser han rakt in i kameran. Fotot av den misstänkta kvinnan är pixlad, det är inte hennes identitet som ska röjas. Tanken bakom publiceringen kan möjligen vara att mannen har erkänt – till skillnad från kvinnan och barnen. Men det kan inte vara något argument.

Den här mannen kanske var underårig när brottet begicks. Även om det finns spekulationer i att han är äldre än han påstår, kan det inte vara mediernas uppgift att gissa ålder på folk. Och det är fortfarande en ung människa som efter eventuellt straff ska ha en chans att komma tillbaka till samhället.

Det här en anmärkningsvärd publicering, eftersom mannens identitet saknar allmänintresse. Det betydelsefulla i fallet, är att kvinnan ska ha utnyttjat en asylsökande på sitt eget flyktingboende att agera mördare, med löften om att han ska få chans att stanna i Sverige. Men den uppgiften är ju redan känd. Namn och bild tillför ingenting nytt för förståelsen av tragedin. Mannen som nu hängs ut är med andra ord också han ett offer, även om han är mördare.
Jag förmodar att Expressen nu öppnat dammluckorna, så att fler tidningar släpper på etiken. Sen kommer man säga, att det inte spelar någon roll eftersom ”alternativa medier” redan publicerat allt.
Allt fler klickvänliga publiceringar motiveras öppet som eftergifter åt vi vet vilka. Vi får väl se hur Expressen försvarar det här övergreppet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Expressen