ÅSIKT

”Jag trodde hon var avskriven”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Svenska författare om Nobelpristagaren

1 av 3 | Foto: Åsa Linderborg.

Åsa Linderborg

– Fantastiskt roligt! Jag har önskat att hon skulle få priset i många år nu, men trodde att hon var för gammal och avskriven. Jag tycker att det är överraskande.

Har du läst några av hennes böcker?

Jag läste henne mycket som tonåring, framför allt henne självbiografiska böckern. Hon är en viktig författare politiskt plus att hon står för ett feministiskt, politiskt radikalt och visionärt författarskap. När jag var ung var ung var det, till exempel, viktigt för mig att läsa om hur hon försvarade den alternativa kärnfamiljsammansättning. Det här är en författare som politisk har tagit ställning ställning hela sitt liv och har tänkt efter kring sina ställningstaganden.

Ernst Brunner

– Jag tycker inte att det är bra. Det här är inte litteratur som berör någon personligen. Det är bara gammalmodigt och har ingenting med vår tid att göra. Varför kan inte Bob Dylan få priset istället? Jag förstår inte vilka världar nobelpriset vänder sig till.

Har du läst några av hennes böcker?

– Ja, men det var ju länge sen nu. Det var när man prövade sig fram under 1970-talet, det var aldrig stor litteratur. Det här är inte någon som berör oss i dag och hade hon inte fått priset i dag hade ingen självmant letat fram hennes böcker. Om det ska vara någon fråga om kvinnor och män så ska väl priset gå till Joyce Carol Oates, som yttrar sig om vår tid. Vi får bara återigen erfara att Nobelpriset inte angår oss.

Mari Jungstedt

– Jag tycker att det är fantastiskt! Det är roligt av flera anledningar – för det första för att det är en välkänd och välläst författare, för det andra är det en kvinna och en feminist som verkligen har engagemang. Sedan får hon ju det här priset när hon är ganska gammal, och jag tycker att hon kunde ha fått det tidigare.

Har du läst några av hennes böcker?

– Jag har läst en del och jag försöker komma ihåg vad de heter nu. Det är ju ett tag sedan, säkert 10-15 år sedan, men sedan dess har de ju legat på hyllorna. Jag ska absolut plocka fram dem nu, jag vet att jag har en tjock en som jag inte har läst än.