ÅSIKT

Skorrandets mysterium

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
1 av 2 | Foto: ap
Bildt talar.
KULTUR

”Nu är det rrrrödgrrrööön rrrrörrra i rrrregerrringspolitiken”, sa den skorrande utrikesministern Carl Bildt 2006. En man i tiden: de rullande tungrots-r:en har, berättar Mikael Parkvall i den sprillans nya tidskriften Språktidningen, spritt sig ”osannolikt snabbt” över Europa.

Överklassfasoner? Franskt talfel? Eller ren slump?

Parkvall redovisar en rad intressanta fakta och teorier (fransmännen började skorra först under mellankrigstiden, i den lilla byn Skansnäs i svenska fjällen skorras det rent lokalt osv) – men har inget svar på gåtan.

Det är faktiskt bara i Sverige som skorrandet är på väg tillbaka. Trots Carl Bildt. Eller tack vare.

...en del av den nya tidskriften

Vi tyckte mycket om tidskriften Språkvård – lugn och fin och helt odekorerad stod den ut i mediebruset – och vi var lite nervösa över hur den mer glättade efterföljaren skulle fungera.

Nu är vi lugnade: den nya, Språktidningen, är snygg, rolig och färgglad – men har inte tappat seriositeten och de spännande vinklarna.

Vi får veta sådant vi inte visste, trots att språket är en del av vårt jobb. Och här finns många ingångar till samtal vid köksbordet.

... som har svar på det mesta

Går det att förbjuda ord? Hur länge håller de nya ungdomsorden (kutta, keff m fl)? Varför vet många män och få kvinnor vad alienation betyder (apropå könsskillnader i Högskoleprovet)? Hur nervös är Bengt Ohlsson när han skriver på en roman? Varför hittar lajvare på egna språk?

De frågorna – och många fler, insända – får svar i detta första nummer av Språktidningen, som populärvetenskaplig tidning om språk unik i Sverige och möjligen hela världen.