På älgsteken biter inte kriget

Anders Ehnmark: KRIGSVINTER - DAGBOK

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Från oktober 2001 till april 2002 skrev Anders Ehnmark dagbok från skogskanten där han bor. Anteckningarna har blivit bok. På omslaget den fossileldade kapitalismens mest potenta symbol, WTC-tornen. Och det är kring den nya världsordning som somt döpts till kriget mot terrorismen och "som lider av minnesförlust, vilket är själva poängen", som Ehnmark resonerar.

Han gör det med en stor portion knastertorr ironi och med "min åker" i blickfånget, svart om fingrarna av allt eldandet i kaminen, skogen i ryggen. Kanske hänger det ihop, ironin och närheten till elementen. Ehnmark är lugn. Visthusboden är proppfull, liksom vedboden. Älgsteken i frysboxen, squashar feta som gäddor i jordkällaren. Krig biter inte riktigt på sånt.

"Det finns ett enkelt sätt att bekämpa terrorismen, och som därför inte diskuteras, det är att sluta ta del i den", konstaterar författaren torrt med Noam Chomsky, och tänder i spisen, en Idun Nr 01 från 1934, för tiotusende gången. Och så där går det på, lärt och belevat, och med en sträv humor i botten. En prosa i rena gångkläder från stövelriket.

De litterära referenserna handlar mest om gastronomi. I biblioteket finns allt från Apicius Om kokkonsten (300-talet) och framåt. Det vattnas i munnen vid utläggningarna av om hur laken ska tillagas, och kamsen" Och så ut i funderingar igen, om populärmusiken i Kabul, blodspillan på det ockuperade områdena.

Hur det kan funka begriper jag inte. Det borde tippa över i cynism. Men när jag slår ihop den lilla vackra boken (formgiven av Katy Kimbell) slår det mig att han skrivit en sorts bruksanvisning i självhushållning. "Se upp med energiberoendet, det bygger in konflikter", tycks författaren vilja säga. De väpnade konflikterna följer oljefyndigheterna. Skaffa dig jordkällare!

Dagbok

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN